Στιβ Μπάνον: Οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις του «αληθινού προέδρου των ΗΠΑ»

Στιβ Μπάνον: Οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις του «αληθινού προέδρου των ΗΠΑ»

Οι πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ακροδεξιού πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και νυν επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ - Τι λέει για τους προοδευτικούς, την alt-right, τα ΜΜΕ και τις φεμινίστριες

Στιβ Μπάνον: Οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις του «αληθινού προέδρου των ΗΠΑ»
Πριν από μια εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε ότι υπήρχε ένα επείγον θέμα που έπρεπε να ξεκαθαρίσει στο αμερικανικό κοινό. Και φυσικά, κατέφυγε στο Twitter για να το κάνει. 

«Παίρνω τις δικές μου αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία που συγκεντρώνω. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, εκτός από κάποια παραπλανητικά ΜΜΕ
που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια στην κυβέρνησή μου με ψέματα», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το χαρακτηριστικό, επιθετικό του ύφος σε tweet.

Κλείσιμο



Γιατί όμως ο Αμερικανός πρόεδρος ένιωσε την ανάγκη να υπενθυμίσει στη χώρα ότι αυτός κάνει κουμάντο στον Λευκό Οίκο; Ίσως γιατί, με κάθε μέρα που περνά, πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που κάνουν λόγο για ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις. Αυτός δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τα πιο αμφιλεγόμενα διατάγματα του Αμερικανού προέδρου.



Στον απόηχο του χάους  που προκλήθηκε από το αντιμεταναστευτικό διάταγμα, το hashtag #PresidentBannon βρέθηκε στην κορυφή των trends του Twitter. Εικόνες του Μπάνον σε ρόλο μαριονετίστα που κινεί τα νήματα του Τραμπ πλημμύρισαν τα social media, ενώ ακόμα και το περιοδικό Time έβαλε το «λιθαράκι» του στη θεωρία των «δύο προέδρων», με το εντυπωσιακό εξώφυλλο του Μπάνον με τον τίτλο «Ο Μέγας Εκμεταλλευτής» (The Great Manipulator).

Ποιος είναι όμως ο Στιβ Μπάνον, ο άνδρας που πιστεύεται ότι επηρεάζει τον Τραμπ όσο κανένας άλλος στις αποφάσεις του;



Ο Στιβ Μπάνον μέσα από τις δηλώσεις του

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs απέκτησε αρκετά αξιοσημείωτο πλούτο χάρη σε εισπράξεις του από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Seinfeld. Έχοντας εξασφαλίσει τα προς το ζην για πολλά χρόνια, μπόρεσε να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντά του, όπως τη δημιουργία ντοκιμαντέρ που προωθούσαν τη φιλοσοφία της εναλλακτικής δεξιάς (ευφημισμός για την ακροδεξιά στις ΗΠΑ). 

Ξεκινώντας την καριέρα του, ο Μπάνον γνωρίστηκε και έγινε φίλος με τον Άντριου Μπράιτμπαρτ, τον συντηρητικό πολιτικό ακτιβιστή που ίδρυσε τον ιστότοπο Breitbart News. Μετά τον θάνατο του Μπράιτμπαρτ το 2012, ανέλαβε ο Μπάνον τα ηνία του ιστότοπου, μετατρέποντας το σε πλατφόρμα της alt-right. Επί της προεδρίας του, δεκάδες άρθρα του ιστότοπου προκάλεσαν σάλο στα social media χάρη σε ρατσιστικές, σωβινιστικές και αντισημιτικές απόψεις που εκφράζονταν σε αυτά.




Πέρα όμως από τα γεγονότα της ζωής του, αυτό που σκιαγραφεί πιο ξεκάθαρα τον χαρακτήρα του Μπάνον είναι οι εξωφρενικές δηλώσεις του.

Δείτε μερικές παρακάτω


Για την πολιτική δύναμη

«Το σκοτάδι είναι καλό. Ντικ Τσέινι. Νταρθ Βέιντερ. Σατανάς. Μας βοηθά όταν τα media μας παρανοούν. Όταν είναι τυφλοί μπροστά στον αληθινό μας αυτό και τι πραγματικά κάνουμε» (Hollywoo Reporter, Νοέμβριος 2016)

Για το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο

«Αυτό που χρειάζεται το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι μερικά χαστούκια» (Ραδιοφωνική συνέντευξη, 2010)

Για τον Τραμπ

«Για εμάς (το Breitbart και το κίνημα της εναλλακτικής δεξιάς) ο Τραμπ είναι ένα θλων όργανο. Δεν ξέρω αν ο ίδιος το καταλαβαίνει ή όχι» (Vanity Fair, Αύγουστος 2016)

Για τον ακροδεξιό ιστότοπο Breitbart

«Αποκαλούμε τον εαυτό μας "Fight Club". Δεν έρχεσαι σ' εμάς για αγκαλίτσες και γλύκες. Είμαστε επιθετικά αντικαθεστωτικοί και γενικώς αντίθετοι με την καθεστηκυία τάξη» (Washington Post, Ιανουάριος 2016)

Για τα media

«Τα media πρέπει να νιώθουν ντροπή και να μάθουν να το βουλώνουν και να ακούν. Θέλω να μεταφέρετε επακριβώς τα λόγια μου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα media είναι η αντιπολίτευση. Δεν καταλαβαίνουν αυτήν την χώρα. Αδυνατούν ακόμη να καταλάβουν γιατί ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. (New York Times, Ιανουάριος 2017)

Για τους προοδευτικούς

«Το μόνιμο αφήγημα των προοδευτικών έχει να κάνει με τη θυματοποίηση. Είναι θύματα του ρατσισμού. Είναι θύματα του σωβινισμού. Είναι θύματα των φυλετικών διακρίσεων. Είναι πάντα θύματα και οι ΗΠΑ είναι ένας μεγάλος δυνάστης, αντί για μεγάλος απελευθερωτής» (Παράθεση του Buzzfeed, 2011)

Για την εναλλακτική δεξιά

«Κοιτάξτε. Υπάρχουν λευκοί εθνικιστές που έλκονται από τη φιλοσοφία μας; Ίσως ναι. Υπάρχουν αντισημιτιστές που κάνουν το ίδιο; Ναι. Μπορεί η εναλλακτική δεξιά να ελκύει και 
κάποιους ομοφοβικούς. Ομως αυτό ισχύει και για την άκρα αριστερά, που επίσης ελκύει συγκεκριμένα στοιχεία» (Mother Jones, Αύγουστος 2016)

Για τον φεμινισμό

«Αυτή είναι μία από τις συνέπειες του κινήματος απελευθέρωσης των γυναικών: ότι, στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που θέλουν να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα θα είναι θηλυκές, θα είναι υπέρ της οικογένειας, θα έχουν συζύγους, θα αγαπούν τα παιδιά τους. Δεν θα είναι ένα μάτσο λεσβίες» (Από το φιλμ του The Undefeated σχετικά με τις συντηρητικές γυναίκες, 2010)

Σχετικά με τους διαδηλωτές του Occupy Wall Street

«Μετά τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Occupy, αισθανόμουν την ανάγκη να πάω σπίτι και να κάνω ένα καυτό ντους. Είχα αυτήν την ανάγκη γιατί μόλις είχα περάσει μια ώρα και 15 λεπτά με τους πιο βρωμιάρηδες, γλοιώδεις ανθρώπους που είχα δει ποτέ» (Για το ντοκιμαντέρ του «Occupy Unmasked», Οκτώβριος 2012)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης