Αντίδραση του ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Αντίδραση του ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η απόφαση για τους νέους εποικισμούς θα έχει σημαντικές συνέπειες, τόνισε ο Γ.Γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες

Αντίδραση του ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Ο νέος ισραηλινός νόμος που ευνοεί τους εποίκους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για την έγκριση του νόμου αυτού, ο οποίος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νόμος αυτός «αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει σημαντικές νομικές συνέπειες για το Ισραήλ», τόνισε ο Γκουτιέρες. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αποφευχθεί η λήψη «μέτρων που θα εκτροχίαζαν τη λύση των δύο κρατών» και κάλεσε όλα τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Ο νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από την Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, θα επιτρέψει στο ισραηλινό κράτος να προσαρτά ιδιωτικές εκτάσεις που ανήκουν σε Παλαιστίνιους, στις οποίες Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετη δόμηση, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νόμος αυτός θα παράσχει προστασία στους εποίκους και δεν θα επιτρέπει την απομάκρυνσή τους από αυθαίρετους καταυλισμούς όπως αυτός της Αμόνα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. «Νομιμοποιεί» εξάλλου αναδρομικά 53 αυθαίρετους οικισμούς και θα σημάνει την προσάρτηση τουλάχιστον 8.000 στρεμμάτων που ανήκουν σε Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα. Ο νόμος αυτός, που οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν έγκλημα πολέμου, αλλά και μια νέα επίθεση εναντίον της λύσης των δύο κρατών, αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη βήμα προς την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Από το Λονδίνο ως το Κάιρο –έδρα του Αραβικού Συνδέσμου– κι από το Παρίσι και το Βερολίνο ως το Αμάν, προκάλεσε κατακραυγή και καταδίκες από τη διεθνή κοινότητα, που ανησυχεί όλο και πιο έντονα καθώς η ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Αντίθετα οι ΗΠΑ, κατά εξαιρετικά ασυνήθιστο τρόπο, δεν έκαναν κανένα σχόλιο.
Κλείσιμο

Εναντίον του νόμου αυτού, που εγκρίθηκε με 60 ψήφους υπέρ έναντι 52 κατά, ενδέχεται να υπάρχει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ και η κυβέρνηση Τραμπ «επιφυλάσσεται να σχολιάσει για αυτόν τον νόμο μετά την όποια απόφαση της δικαιοσύνης», είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει για το θέμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας τη 15η Φεβρουαρίου.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ωστόσο κάλεσε το Ισραήλ να «μη θέσει σε εφαρμογή» το νέο νόμο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την πρόσφατη υιοθέτηση αυτού του νόμου από την Κνέσετ», τόνισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της. Κατ' ιδίαν, σύμφωνα με πηγές στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να μην τασσόταν υπέρ του νόμου καθώς όχι μόνο καταγγέλλεται πως είναι αντισυνταγματικός, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει σε παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, αλλά πίεσε για την προώθησή του το ακροδεξιό κόμμα Ισραήλ το Σπίτι μας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης