Ανησυχίες για την πολιτική των ΗΠΑ εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Μάλτα

Ανησυχίες για την πολιτική των ΗΠΑ εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Μάλτα

Μέρκελ: Η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Τουσκ: Μόνος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι να μη μείνει ενωμένη

Ανησυχίες για την πολιτική των ΗΠΑ εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Μάλτα
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην άτυπη
σύνοδο κορυφής που είχαν σήμερα στη Μάλτα, εξέφρασαν ανησυχίες για ορισμένες αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ
, ωστόσο τόνισαν ότι οι Βρυξέλλες είναι αναγκαίο να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ.
Κλείσιμο

«Εκφράστηκε ανησυχία μεταξύ των 28 για ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ορισμένες από τις στάσεις που υιοθετεί», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν υπήρχε καμία αίσθηση αντιαμερικανισμού. Υπήρχε η αίσθηση ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ αλλά πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί όταν το θέμα αφορά τις αρχές μας. Πρέπει να μιλάμε και θα μιλάμε όταν πιστεύουμε ότι καταπατώνται αυτές οι αρχές», τόνισε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα από τη Μάλτα ότι η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η διατλαντική συνεργασία ήταν πυλώνας ασφάλειας του δυτικού ελεύθερου κόσμου, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει τώρα να ανακτήσει την πίστη στις δικές της δυνάμεις. Σε ερώτηση για το εάν η μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε. προέρχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ένωση είναι να μην είναι η ίδια αρκετά ενωμένη και να μην έχει το απαραίτητο θάρρος.

«Στο μέλλον ξέρουμε ότι θα είμαστε 27, λόγω προφανών αιτιών, λόγω του Brexit. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του NATO και δεν έχω καμία αμφιβολία - μετά τις σημερινές συζητήσεις - ότι η Τερέζα Μέι θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια», είπε ακόμη ο Πολωνός ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Έχουμε διαφορετικό ταμπεραμέντο ή τρόπο έκφρασης, αλλά όλοι μας έχουμε τη βούληση να υπερασπιστούμε την Ευρώπη μας. Πολλοί συνάδελφοί μου εντός της Συνόδου με αποκάλεσαν "ο δικός μας Ντόναλντ", σε σχέση με τον άλλο Ντόναλντ (σ.σ. Τραμπ) και ήταν κάτι που μου άρεσε», κατέληξε ο κ. Τουσκ.
Κερν: Απαράδεκτη η στάση Τραμπ

Την προσφυγική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σήμερα σθεναρά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, σε δηλώσεις του στη Βαλέτα της Μάλτας,

Σημειώνοντας πως για τη διεθνή κοινότητα η στάση του Ντόναλντ Τραμπ είναι απαράδεκτη και το διάταγμα του το οποίο στοχοθετεί χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά προβληματικό, ο Κρίστιαν Κερν επέκρινε ταυτόχρονα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χαρακτηρίζοντας την Ουάσινγκτον συνυπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές, εξαιτίας, όπως είπε, των επεμβάσεων τους.

Για τον Αυστριακό καγκελάριο, «ο Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του, και να που οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου προξενούν ανησυχίες».

Για τη συζήτηση για τη Λιβύη, ο καγκελάριος της Αυστρίας ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να ελέγχει τη μετανάστευση και δεν επιτρέπεται να αφήσει να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους διακινητές, όμως η Ευρώπη έχει επίσης την υποχρέωση να εξετάζει εκτενώς πώς είναι οι συνθήκες πέραν των συνόρων της, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, και ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντιδράσεις και κριτική στο διάταγμα Τραμπ υπήρξαν εξάλλου στην Αυστρία, μεταξύ άλλων, από τον νέο Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης