Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Η θαλιδομίδη, το φάρμακο για τη θεραπεία σπάνιου αιμορραγικού συνδρόμου
Η θαλιδομίδη, το φάρμακο που ενοχοποιήθηκε για τερατογενέσεις και γενετικές ανωμαλίες όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα ως αντιεμετικό για εγκύους, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία μιας κληρονομικής ασθένειας που επηρεάζει τα αγγεία και προκαλεί συνεχείς αιμορραγίες...
Η θαλιδομίδη, το φάρμακο που ενοχοποιήθηκε για τερατογενέσεις και γενετικές ανωμαλίες όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα ως αντιεμετικό για εγκύους, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία μιας κληρονομικής ασθένειας που επηρεάζει τα αγγεία και προκαλεί συνεχείς αιμορραγίες.
Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μείωνε τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της ρινορραγίας σε άτομα που πάσχουν από μια σπάνια διαταραχή, την κληρονομική αιμορραγική τηλεαγγειεκτασία (ΗΗΤ ή σύνδρομο Rendu-Osler), όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.
Ο Φρανκ Λεμπρίν, ο επικεφαλής των ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) του Παρισιού, είπε ότι τα πειράματα σε ποντίκια με ΗΗΤ έδειξαν ότι η θαλιδομίδη μπορούσε να αποκαταστήσει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων.
Το φάρμακο δοκιμάστηκε στην Ολλανδία σε επτά ασθενείς ηλικίας από 48 έως 75 ετών που πάσχουν από αυτό το σπάνιο, ανίατο σύνδρομο. Η καθημερινή χορήγηση 100 μιλιγκράμ θαλιδομίδης μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και τη διάρκεια της ρινορραγίας και κυρίως επέτρεψε να περιοριστούν οι μεταγγίσεις αίματος που είναι απαραίτητες, για να αντιμετωπιστεί η αναιμία στους ασθενείς αυτούς.
Ο Λεμπρίν είπε ότι για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα προβλέπεται να γίνει και νέα μελέτη, αυτή το φορά στο Παρίσι, σε 32 ασθενείς.
Όπως αποκάλυψε ο ερευνητής, η θαλιδομίδη χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο σε περισσότερες από 50 δοκιμές για τη θεραπεία του καρκίνου.
Σήμερα, το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και της λέπρας.
Οι έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν θαλιδομίδη λόγω του κινδύνου τερατογένεσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr