«Θύελλα» επικρίσεων για το διάταγμα Τραμπ

«Θύελλα» επικρίσεων για το διάταγμα Τραμπ

Μέρκελ: Η απαγόρευση αντιβαίνει στις βασικές αρχές της διεθνούς βοήθειας - Φόβους για ενίσχυση του εξτρεμισμού εκφράζει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης - Βαθιά ανησυχία από Ευρωπαίους ηγέτες και από Πεκίνο

«Θύελλα» επικρίσεων για το διάταγμα Τραμπ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η παγκόσμια μάχη εναντίον της τρομοκρατίας δεν απαιτεί να καθίστανται ύποπτες ολόκληρες ομάδες ανθρώπων και πρόσθεσε πως η διαταγή του
Ντόναλντ Τραμπ να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ
ανθρώπων από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό παραβιάζει το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας.

«Η απαραίτητη και αποφασιστική μάχη εναντίον της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο να θεωρούνται γενικά ύποπτες ομάδες ορισμένων ανθρώπων -- στην προκειμένη περίπτωση ανθρώπων μουσουλμανικής πίστης ή κάποιας συγκεκριμένης καταγωγής», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Κλείσιμο

«Κατά την άποψή μου, η πράξη αυτή αντιβαίνει στις βασικές αρχές της διεθνούς βοήθειας προς τους πρόσφυγες και της διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε. «Η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνουν ό,τι μπορούν, ιδιαίτερα για τους θιγόμενους πολίτες με διπλή υπηκοότητα, για να ξεκαθαρίσουν οι νομικές επιπλοκές και να εκπροσωπηθούν εμφατικά τα συμφέροντά τους βάσει του νόμου».
Η Μέρκελ πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι έχουμε στενές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με το όλο θέμα».
Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν: Βαθιά ανησυχία για την πολιτική Τραμπ


Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προξενούν "βαθιά ανησυχία" στον νέο ομοσονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους ανθρώπους, τονίζει ο ίδιος ο Βαν ντερ Μπέλεν σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Αναφερόμενος στο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, ο Αυστριακός πρόεδρος παρατηρεί ότι είναι σαφές πως αυτό "συνιστά διάκριση και πως τόσο το διάταγμα όσο και η εφαρμογή του έγιναν εντελώς ερασιτεχνικά".

Ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είχε επικρίνει ήδη εκ των προτέρων το ύφος και το περιεχόμενο του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ, επισημαίνει πως "με λύπη πρέπει να διαπιστώσω πως οι εμπειρίες από τότε δεν είναι ενθαρρυντικές".
Επαναλαμβάνοντας πως είναι "βαθιά ανήσυχος", ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ότι το ερώτημα που τίθεται είναι τί μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι, και ότι για την Ευρωπαική Ενωση αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα εγερτήριο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τίθενται τα ερωτήματα : "τί θέλουμε ως Ευρωπαίοι, θέλουμε να περάσουμε σε παρόμοιες κατευθύνσεις, είναι οι χώρες-μέλη σε θέση να αντιληφθούν ότι ο εθνικισμός είναι ένα αδιέξοδο που μας έριξε σε συμφορές κατά τον 20ο αιώνα;"
Απαντώντας στο ερώτημα, εάν πιστεύει πως αυτό το "εγερτήριο" έχει φθάσει σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Αυστριακός πρόεδρος τονίζει πως "αυτό εξαρτάται από το ποια χώρα εννοεί κανείς, μία Ουγγαρία ή μία Πολωνία, γιατί το σύνολο της Βαλτικής κατέχεται ασφαλώς από νευρικότητα, όταν ακούει τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει πως το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο, και σίγουρα οι άνθρωποι εκεί δεν είναι ήσυχοι και δεν κοιμούνται καλά".

Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης: Το διάταγμα Τραμπ κατά της μετανάστευσης θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό


Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο μετέχουν 57 χώρες, επέκρινε σήμερα το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι πρόκειται να ενισχύσει "τον εξτρεμισμό" και "την τρομοκρατία".

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΙΔ εξέφρασε "βαθιά ανησυχία" μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναστείλει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από επτά χώρες-μέλη του (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Σομαλία, Σουδάν, Λιβύη και Υεμένη) για μια μεταβατική περίοδο 120 ή 90 ημερών.

Η απόφαση αυτή πλήττει "άδικα" τους πρόσφυγες που "διαφεύγουν από τον πόλεμο και την τυραννία στις χώρες τους", προσθέτει ο οργανισμός, ο οποίος εκτιμά ότι ένα τέτοιο "επιλεκτικό και μεροληπτικό μέτρο θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό (...) τη βία και την τρομοκρατία".
Ο ΟΙΔ καλεί τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να "επανεξετάσει" την απόφασή της, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού, που έχει την έδρα του στην Τζέντα, οικονομική πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Γκι Φέρχοφστατ: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση


Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αποτελεί πλέον μέρος της τριπλής επίθεσης που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σήμερα ο Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

"Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ και η άποψή μου είναι ότι έχουμε ένα τρίτο μέτωπο που υπονομεύει την ΕΕ... και αυτό είναι ο Ντόναλντ Τραμπ" είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ομιλία του στο Τσάταμ Χάουζ, στο Λονδίνο.
Οι δύο άλλες απειλές προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο ο Φέρχοφστατ είπε ότι και εκείνος προσπαθεί να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να «επιλέξει» τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα επιθυμούσε να παραμείνει, ο Φέρχοφστατ απάντησε ότι τα θέματα της ασφάλειας και της οικονομίας θα πρέπει να παραμείνουν ξεχωριστά.

"Αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε τη συνολική συμφωνία αποχώρησης" από το οικονομικό σκέλος της ΕΕ. "Εκτός από αυτό, υπάρχει το γενικό ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Και δεν νομίζω ότι είναι συνετό να υπάρχει κάποιο παζάρι μεταξύ του ενός και του άλλου", πρόσθεσε.
Ήπια κριτική και από το Πεκίνο για το διάταγμα του Τραμπ


Η Κίνα φάνηκε σήμερα να ασκεί ήπια κριτική για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί άσκηση κυριαρχίας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «εύλογες ανησυχίες».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του που απέστειλε στο Reuters, ανέφερε ότι είχε καταγράψει τις αναφορές για την απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η προσαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής εισόδου και εξόδου είναι μια πράξη εντός της κυριαρχίας κάθε χώρας», ανέφερε το υπουργείο.
«Παράλληλα, τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των εμπλεκόμενων χωρών», ανέφερε το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κίνα διανύει την εβδομαδιαία αργία για την έλευση του Νέου Κινεζικού Έτους και οι κρατικές υπηρεσίες παραμένουν κλειστές έως την Παρασκευή.
Η Κίνα προσπαθεί να διαδραματίσει ένα ισχυρότερο διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Ιράν και το Σουδάν, δύο από τις επτά χώρες που βρίσκονται στη λίστα απαγόρευσης εισόδου του Τραμπ.
Στην Κίνα ζουν σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ομάδας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα, όπου η κυβέρνηση λέει ότι αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με ισλαμιστές μαχητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης