Φόβοι για μιμητές του μακελάρη του Βερολίνου

Φόβοι για μιμητές του μακελάρη του Βερολίνου

Η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί για πιθανές νέες επιθέσεις - «Βελόνα στα άχυρα ψάχνουν» οι ερευνητές - Δεν έχει βρεθεί ούτε το όπλο του δράστη ούτε ίχνη DNA 

Φόβοι για μιμητές του μακελάρη του Βερολίνου
Μία ημέρα μετά το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48 όταν φορτηγό τους παρέσυρε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, η γερμανική αστυνομία εκφράζει ανησυχία για μιμητές του άνδρα που έσπειρε το θάνατο.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνχ, προειδοποίησε για πιθανές νέες επιθέσεις όπως αυτή που συγκλόνισε τη Γερμανία, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το αν ο δράστης, ο οποίος σκότωσε και τον νόμιμο οδηγό του φορτηγού, είναι ισλαμιστής.

«
Δεν έχουμε βρει το όπλο και αυτό μας οδηγεί να βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Οι έρευνές μας συνεχίζονται για να δούμε αν υπάρχουν και άλλοι δράστες που πρέπει να συλλάβουμε
Κλείσιμο
», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μουνχ.

Ο εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ από την πλευρά του εξήγησε πως εικάζεται ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση καθώς ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος και το περιστατικό έχει ομοιότητες με το μακελειό στη Νίκαια. Εντούτοις, τόνισε πως δεν έχει ακόμα αποδειχθεί η φύση του επεισοδίου.

Ο Φρανκ πρόσθεσε ότι διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ή οι περισσότεροι δράστες είχαν συνεργούς.

Εν τω μεταξύ, η αναγνώριση των θυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά εκτιμάται ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι Γερμανοί πολίτες. Προς το παρόν μόλις έξι είναι τα θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί. 

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η επιλογή της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι συμβολική κίνηση, αλλά εξήγησε πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι αδύνατο να μετατραπούν σε φρούρια υπό το φόβο νέων επιθέσεων. 

Έρευνα σε κινητά τηλέφωνα από καταφύγιο προσφύγων


Ο διοικητής της αστυνομίας, Κλάους Καντ, δήλωσε πως η αστυνομία διενεργεί έρευνα στα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν σε καταφύγιο προσφύγων το βράδυ μετά την επίθεση. 

«Ψάχνουν βελόνα στ’άχυρα», λέει δημοσιογράφος για τη γερμανική αστυνομία 

Παρ’όλα αυτά, ο Μίκαελ Μπέρεντ, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εξέφρασε αμφιβολία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ερευνών της γερμανικής αστυνομίας, καθώς όπως είπε οι ερευνητές δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς να αναζητήσουν.

«Είναι σαν να ψάχνουν βελόνα στα άχυρα», είπε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι δεν έχει βρεθεί ούτε το όπλο του δράστη, ούτε ίχνη DNA.

«Μέχρι να αποκτήσουν πραγματικές πληροφορίες, είναι εντελώς ασαφές αυτό με το οποίο έχουν να κάνουν», συμπλήρωσε ο Μπέρεντ, τη στιγμή που βίντεο από την Breidscheid Platz εξετάζεται με την ελπίδα να προσφέρει σημαντικά στοιχεία στους ερευνητές.

«Ήταν σαν σκηνή από ταινία τρόμου»: Συγκλονιστική μαρτυρία

Την ίδια στιγμή, δύο Βρετανοί πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης μίλησαν στο BBC περιγράφοντας όσα βίωσαν.

Η Σάρα Ντόμπλερ δήλωσε πως η ίδια και ο σύντροφός της προσπάθησαν να βοηθήσουν κάποια από τα θύματα που βρίσκονταν στο έδαφος με σοβαρά τραύματα.

«Ήταν στο έδαφος. Προσπαθούσε να σηκωθεί αλλά το τραύμα στο κεφάλι του ήταν πολύ σοβαρό. Έτσι, του κράτησα απλώς το χέρι και του είπα ότι όλα θα πάνε καλά», είπε η νεαρή προσθέτοντας ότι λίγα λεπτά αργότερα ο άνδρας εξέπνευσε.

Η Ντόμπλερ μετέφερε την εικόνα της απόλυτης καταστροφής από τη χριστουγεννιάτικη αγορά, λέγοντας πως «ήταν σαν σκηνή από ταινία τρόμου».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης