Χαλέπι: Η μεγάλη έξοδος 80.000 αμάχων

Χαλέπι: Η μεγάλη έξοδος 80.000 αμάχων

Πανηγυρίζει ο Άσαντ: «Σήμερα γράφεται ιστορία» - Η ιστορική πόλη περνάει στα χέρια του συριακού καθεστώτος

Χαλέπι: Η μεγάλη έξοδος 80.000 αμάχων
Περίπου πέντε χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία που εξαθλίωσε το λαό, σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους και οδήγησε περισσότερους από 12 εκατ. πολιτών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το Χαλέπι που έως τώρα τελούσε υπό τον έλεγχο ανταρτών περνάει στα χέρια του συριακού καθεστώτος.

Η πόλη-κόσμημα της χώρας στην οποία μέχρι το 2012 χτυπούσε η καρδιά της οικονομίας, προσελκύοντας χιλιάδες τουριστών ετησίως για να θαυμάσουν τα μνημεία της που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετατράπηκε σε «φάντασμα» με τα συντρίμμια μίας άλλοτε πλούσιας πόλης να κυριαρχούν.

Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων οι εικόνες που ταξίδευαν από το Χαλέπι αποτύπωναν την απόλυτη καταστροφή. Το ιατρικό προσωπικό δεν σταματούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες, οι τιμές σε βασικά αγαθά είχαν εκτοξευθεί, η παροχή ηλεκτροδότησης είχε διακοπεί. Τίποτα δε θύμιζε την ιστορική πόλη και όσοι είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στη γενέτειρά τους κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή.

Με την πάροδο των ετών η οσμή του θανάτου κάλυπτε ολόκληρες γειτονιές με τους γιατρούς να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τους δεκάδες τραυματίες που κατέφταναν στα σχεδόν κατεστραμμένα νοσοκομεία, ενώ οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους κατά «θέσεων τρομοκρατών» συνεχίζονταν αδιάκοπα παρασύροντας στο θάνατο αμάχους.

Έπειτα από πολυετείς συγκρούσεις και ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειας εκεχειρίας η επιχείρηση εκκένωσης του Χαλεπίου ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης με περίπου 5.000 αμάχους και αντάρτες να υπολογίζεται πως θα μετακινηθούν με λεωφορεία και ασθενοφόρα που έφτασαν στο σημείο, ενώ η Τουρκία προετοιμάζεται ακόμα και για 80.000 εκτοπισμένους. 
Κλείσιμο

Ήδη περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό Χαλέπι με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να δίνει συγχαρητήρια στο λαό και το συριακό στρατό για την αφοσίωση και το θάρρος τους.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έξω από το προεδρικό μέγαρο ο Άσαντ έκανε λόγο για σπουδαίο γεγονός.

«Σήμερα γράφεται ιστορία με αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι», δήλωσε ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Συρίας.

«Λέμε προ Χριστού και μετά Χριστού, λέμε πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Τώρα θα ξεκινήσουμε να λέμε πριν το Χαλέπι και μετά το Χαλέπι, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες για «την αφοσίωσή τους», αλλά και το συριακό στρατό «για το θάρρος τους και τις θυσίες τους».

Όπως είπε, μάλιστα, «η ιστορία δεν γράφεται σήμερα, αλλά έχει ξεκινήσει να γράφεται εδώ και έξι χρόνια όταν η κρίση και ο πόλεμος ξεκίνησαν κατά της Συρίας».

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν λόγο για «σπουδαία νίκη» ενάντια στους «τρομοκράτες».



Συρία: 80.000 ως 100.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από το Χαλέπι

Όλα αυτά, ενώ η Τουρκία μέσω του εκπροσώπου της προεδρίας δηλώνει έτοιμη «να υποδεχθεί τους αδελφούς της» από το Χαλέπι, ενώ εξετάζεται η δημιουργία καταυλισμού στο συριακό έδαφος για τους αμάχους, οι οποίοι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη μεθοριακή διέλευση Τζιλβέγκοζου, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ο Καϊνάκ είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του Χαλεπιού οι οποίοι απομακρύνονται από την πόλη, και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας.

Σύμφωνα με τον Καϊνάκ, μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 20 λεωφορεία, ικανή να μεταφέρει 1.000 ανθρώπους, κάνει συνεχή δρομολόγια. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως 30-35 τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο κοντά στην πόλη Άτμε, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου έχει μεταβεί στη Συρία για να βοηθήσει στον συντονισμό της απομάκρυνσης των ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι και θα συμβάλει στην προσπάθεια να στηθεί ένας καταυλισμός στην Ιντλίμπ, ανέφερε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής αυτής οργάνωσης.

Τον καταυλισμό στήνουν από κοινού η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας, η φιλανθρωπική οργάνωση IHH και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, που διευκρίνισε πως θα μπορεί να υποδεχθεί έως και 80.000 ανθρώπους.




Λεωφορεία μετέφεραν τους αμάχους  


Λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, Ινγκί Σεντκί, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο κόσμος έχει αρχίσει να μπαίνει στα λεωφορεία. Η επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Όλα πηγαίνουν καλά, ο κόσμος συγκεντρώνεται».



Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι με προορισμό το Ιντλίμπ. Ο στρατηγός Βίκτωρ Ποζνίκιρ εξήγησε πως ο ρωσικός στρατός κάνει χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να ελέγχει την πρόοδο της διαδικασίας ώστε να «αποτραπούν προκλήσεις».



Ο στρατηγός πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση σκότωσε περισσότερους από 900 μαχητές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στις περιοχές του Χαλεπίου, ενώ 108.076 άμαχοι εκ των οποίων 47.183 παιδιά έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της επιχειρήσεων.



Συμπλήρωσε δε, ότι 3.033 αντάρτες έφυγαν οικειοθελώς και σε 1.524 από αυτούς έχει δοθεί αμνηστία, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης