Αρθρογράφος της Χουριέτ σε Ερντογάν: «Οπότε, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική πόλη;»

Αρθρογράφος της Χουριέτ σε Ερντογάν: «Οπότε, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική πόλη;»

Ενας από τους δεινούς επικριτές του Ερντογάν, ο Μπουράκ Μπεκντίλ, καταπιάνεται με φλέγοντα ιστορικά ζητήματα και παραδίδει μαθήματα Ιστορίας στον αυστηρό Σουλτάνο του Βοσπόρου

Αρθρογράφος της Χουριέτ σε Ερντογάν: «Οπότε, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική πόλη;»
Tα... γυαλιά στο μάθημα της Ιστορίας βάζει στον Ερντογάν, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Μπουράκ Μπεκντίλ, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Σουλτάνο του Βοσπόρου.  


   
Κλείσιμο

Στο επίμαχο άρθρο του, υπό τον τίτλο: «Λοιπόν, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική πόλη;» ο Μπεκντίλ, ένας από τους δεινούς επικριτές του Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα είχε φυλακιστεί επί 20 μήνες με αφορμή την δημοσίευση ενός  σατιρικού άρθρου για την διαφθορά στην Τουρκία, απαντά στον Τούρκο πρόεδρο, επικαλούμενος ιστορικά ντοκουμέντα:  

«Πρόσφατα ο Ερντογάν δήλωσε  ότι τα εδάφη που βρίσκεται η χώρα του ήταν κάποτε ελληνικά και εάν ο ίδιος θέλει να ψάξει πίσω στην ιστορία του τουρκικού έθνους, δεν θα πρέπει να κοιτάει προς την Δύση αλλά προ την Ανατολή», γράφει χαρακτηριστικά ο Μπεκντίλ και προσθέτει:
   
«Κάποιοι παρατηρητές τώρα τελευταία δίνουν συμβουλές στους ηγέτες ξένων χωρών να μην ανησυχούν  και πολύ για την όλο και πιο επιθετική ρητορική της Τουρκίας- μέσω του Σουλτάνου του Βοσπόρου - γιατί,   ως ένα μεγάλο βαθμό, απευθύνεται για εσωτερική κατανάλωση κι όχι για να ακουστεί στο εξωτερικό. Λοιπόν, και ναι και όχι. Αποτελεί γεγονός ότι η επιθετική ρητορική πουλάει καλά στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι, ο λόγος του Ερντογάν έχει στόχο τον μέσο Τούρκο, τον πολίτη που μπορεί εύκολα να πειστεί από ελκυστικές φράσεις με εθνικιστικές αξιώσεις όπως "το ένδοξο παρελθόν μας", "κάποια μέρα θα αναβιώσουμε την αυτοκρατορίας μας". Το γεγονός ότι η κοινωνική κατηγορία στην οποία απευθύνεται είναι ο μέσος Τούρκος, δεν αλλάζει το ότι ο ίδιος πιστεύει σε αυτά που λέει....».

«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου, εκτός από το ότι δεν είναι λογική, διέπεται και από ασυνέπεια», επισημαίνει ο Τούρκος αρθρογράφος.

O αρθογράφος της Hurriyet, Burak Bekdil


 
   
«Βγάλτε από το μυαλό σας την ομιλία όπου ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είχε σήμερα 3,5 με 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης αντί για τα 780 χιλιόμετρα τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει σήμερα.  Θα μπορούσε να έχει αλλά αυτό δεν γίνεται...», επισημαίνει ο Μπεκντίλ και προσθέτει: «Για ποιο λόγο στο μυαλό των ισλαμιστών παίζει ρόλο το μέγεθος; Είναι η Τουρκία καλύτερη χώρα από την Ελβετία, η οποία έχει έκταση 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 5% του τουρκικού εδάφους;». Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά και στο Αιγαίο Πέλαγος.

 
«Αυτά τα νησιά κάτω από τη μύτη μας ήταν δικά μας», είπε. «Σε αυτά τα νησιά υπάρχουν μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας. Αυτό είναι αλήθεια αλλά με την ίδια λογική θα μπορούσαν κάποιοι να έχουν αξιώσεις γι' αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία», τονίζει.
 
Τέλος, ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει:

 
«Ξεχάστε τα αναρίθμητα μνημειακά και ιστορικά σημάδια στα εδάφη της Ανατολίας που ανήκουν στην προτουρκική εποχή, σημειώστε μόνο ότι η πατριαρχική μητρόπολη των ελληνορθόδοξων στην Κωνσταντινούπολη που οι οπαδοί του Ερντογάν με τόσο πάθος θέλουν να μετατρέψουν σε τζαμί, χτίστηκε το 537 μ. Χ., ή 816 χρόνια πριν χτιστεί το πρώτο τζαμί στην πόλη. Επειδή ο Ερντογάν μιλά ουκ ολίγες φορές για τον «στόχο του 2071», συνδυάζοντας το με το 1071, το έτος που οριοθετείται η έλευση των Τούρκων στις περιοχές της Ανατολίας, παραδέχεται με λίγα λόγια ότι υπήρχαν μη τουρκικοί πολιτισμοί, τόποι λατρείας και ιστορίας στα εδάφη που είναι σήμερα η Τουρκία». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης