Ιταλία: Θρήνος στο «αντίο» των πρώτων 35 θυμάτων των φονικών ρίχτερ

Ιταλία: Θρήνος στο «αντίο» των πρώτων 35 θυμάτων των φονικών ρίχτερ

Μην χάνετε το κουράγιο σας, το μήνυμα του επισκόπου που χοροστάτησε στην τελετή - Παρόντες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα

Ιταλία: Θρήνος στο «αντίο» των πρώτων 35 θυμάτων των φονικών ρίχτερ
Ράγισαν καρδιές το πρωί του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο στην τελετή για 35 από τα συνολικά 290, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό θύματα, του φονικού σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Ιταλία
την περασμένη Τετάρτη.

Στην αίθουσα του γυμναστηρίου για το τελευταίο «αντίο» στους 35 νεκρούς από την πόλη Αρκουάτα έδωσαν το παρών περίπου 600 άνθρωποι αλλά και ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί το Αματρίτσε για να συγχαρεί τους διασώστες για την τιτάνια προσπάθειά τους. Παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι,- ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική για την ελλειπή αντισεισμική προστασία των κτηρίων στην Ιταλία μετά τον καταστροφικό σεισμό με τους πάνω από 300 νεκρούς στη Λ' Άκουιλα- οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων.
Κλείσιμο

Γεμάτο το κλειστό γυμναστήριο για την κηδεία των 35 θυμάτων των Ρίχτερ



Συντετριμμένος ο Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του



Παρών και ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα



Ανάμεσα στα φέρετρα ξεχώριζαν δύο λευκού χρώματος για δύο από τα δεκάδες παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της Τετάρτης.

Ο επίσκοπος Τζιοβάνι ντ' Ερκόλε κάλεσε όσους έχουν επηρεαστεί από το σεισμό να μην χάνουν το κουράγιο τους. «Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ιερωμένος.

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων, με εμφανή συγκίνηση. Τώρα όλα τα φέρετρα πρόκειται να μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.
 
«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε.
 
Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού.



Το έδαφος υποχώρησε 20 εκατοστά στο Ακούμολι
Αν και έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες από τη στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ελπιζουν ότι θα καταφέρουν να βρουν κάποιον ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια. Ωστόσο το έργο τους δυσκολεύουν οι περισσότεροι από 1.300 μετασεισμοί, οι οποίοι παράλληλα επιβαρύνουν μια γέφυρα που οδηγεί στο Αματρίτσε. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταρρεύσει, γιατί αν αυτό συμβεί, η πόλη θα αποκοπεί και από τις δύο πλευρές» δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότζι.

Από τον σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το έδαφος στο χωριό Ακούμολι, άλλο ένα από τα χωριά που μετρούν μεγάλες πληγές, το έδαφος υποχώρησε κατά 20 εκατοστά όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες από τις Ιταλικές αρχές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης