Ακίν Οζτούρκ: Διαψεύδεται το «Ανατολή» για την «ομολογία» του πτεράρχου

Ακίν Οζτούρκ: Διαψεύδεται το «Ανατολή» για την «ομολογία» του πτεράρχου

Ακύρωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο την είδηση που είχε μεταδώσει, ότι ο πτέραρχος ήταν ο πρώτος που είχε ομολογήσει ότι μετείχε στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν - Διέρρευσε στο διαδίκτυο η κατάθεσή του

 Ακίν Οζτούρκ: Διαψεύδεται το «Ανατολή» για την «ομολογία» του πτεράρχου
Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πρώην αρχηγού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ, την οποία μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αφού έχει διαρρεύσει ήδη στο διαδίκτυο το κείμενο από την κατάθεσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.

Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

Κλείσιμο
Ο Τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».

Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του  Φετουλάχ Γκιουλέν.




To χρονικό του θρίλερ γύρω από την «ομολογία»

Σε θρίλερ εξελίσσεται  η υπόθεση της ομολογίας του πτεράρχου Ακίν Οζτούρκ ότι πήρε μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία: Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι ήταν ο πρώτος ο ομολόγησε, ωστόσο, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν ομολόγησε, αλλά μπορεί να αποδείξει την αθωώτητά του.

Έτσι, νωρίτερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ ομολόγησε τη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η φωτογραφία του Οζτούρκ έχει κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, καθώς φέρει έντονα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπό του. Είναι ο πρώτος από τους συλληφθέντες αξιωματικούς που φέρεται να ομολογεί τη συμμετοχή του στην απόπειρα.

Την πληροφορία για την ομολογία του Οζτούρκ μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ωστόσο άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τα τελευταία λεπτά ότι ο Οζτούρκ υποστηρίζει ότι επιχείρησε να αποτρέψει την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν και ότι μπορεί να αποδείξει την αθωώτητά του.


Ο Ακίν Οζτούρκ είχε συλληφθεί τις πρώτες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μαζί με δεκάδες άλλους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς. Για τους ανώτατους στρατιωτικούς, το Ανατολή δημοσιοποίησε έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς και ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς.

Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Εντύπωση όμως προκαλεί η είδηση ότι στο πραξικόπημα συμμετείχε ακόμη και ο υπασπιστής του Τούρκου προέδρου, Αλί Γιαζιτζί, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης