Πέντε εκτελέσεις για τη δολοφονία του Ραχμάν

Πέντε εκτελέσεις για τη δολοφονία του Ραχμάν

Στην αγχόνη οδηγήθηκαν 5 από τους 12 πρώην στρατιωτικούς που είχαν καταδικαστεί για την δολοφονία, το 1975, του ιδρυτή της χώρας, Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν.

Στην αγχόνη οδηγήθηκαν 5 από τους 12 πρώην στρατιωτικούς που είχαν καταδικαστεί για την δολοφονία, το 1975, του ιδρυτή της χώρας, Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν.

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε 35 χρόνια μετά το θάνατο του Μουτζιμπούρ, καθώς και των περισσότερων μελών της οικογένειάς του, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Αυγούστου 1975.

Το πραξικόπημα φέρονταν να υποκίνησαν η C.I.A. και ο τότε πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Γιουτζίν Μπούστερ.

Οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στο ικρίωμα διαδοχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Κεντρική Φυλακή στην Ντάκα.

Στους εκτελεσθέντες περιλαμβάνονται ο πρώην αξιωματικός του πυροβολικού Μοχιουντίν Άχμεντ, ο ταγματάρχης εν αποστρατεία Μπαζλούλ Χούντα, ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Σουλτάν Σαριάρ Ρασίντ Χαν, ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Σαγιέντ Φαρούκ Ραχμάν και ο ταγματάρχης ε.α. Α.Κ.Μ. Μοχιουντίν.

Οι εκκλήσεις για έλεος των τεσσάρων απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον πρόεδρο Ζιλούρ Ραχμάν. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις τους να μετατραπούν οι ποινές τους.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από τη φυλακή για την εκτέλεση των δολοφόνων του Μουτζιμπούρ, που δικάστηκαν από πολιτικό δικαστήριο. Έξι ακόμα κατηγορούμενοι για την δολοφονία φυγοδικούν. Ο έβδομος φέρεται να πέθανε το 2001 στη Ζιμπάμπουε.

Ο Μουτζιμπούρ ηγήθηκε του πολέμου για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971. Δολοφονήθηκε από αξιωματικούς μετά την εκδήλωση της στρατιωτικής χούντας.

Τότε, οι δολοφόνοι δεν καταδιώχθηκαν. Ωστόσο, η καταγγελία σε βάρος τους για δολοφονία κατατέθηκε όταν η μεγαλύτερη κόρη του Μουτζιμπούρ, Χασίνα, έγινε πρωθυπουργός, το 1996.

Η διαδικασία επιβραδύνθηκε όταν η Χασίνα έχασε την εξουσία στις εκλογές του 2001. Την ξανάρχισε μετά τη νίκη της στις εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2008.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στις θανατικές ποινές, στις οποίες απέδωσαν "πολιτικά κίνητρα".

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dna

Η θεραπεία εγκρίθηκε για παιδιά κάτω των δύο ετών με SMA, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά έχει γίνει η διάγνωση στο DNA τους - Η θεραπεία χορηγείται μια φορά και διορθώνει τη γενετική βλάβη του ασθενούς

3