Πώς το FBI έχασε μέσα από τα χέρια του τον μακελάρη του Ορλάντο

Πώς το FBI έχασε μέσα από τα χέρια του τον μακελάρη του Ορλάντο

Ο δράστης δήλωσε τζιχαντιστής  - Από το 2007 εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός στη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου! - Ομπάμα: Πράξη μίσους το μακελειό

Πώς το FBI έχασε μέσα από τα χέρια του τον μακελάρη του Ορλάντο
Το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να μεταφέρει την τρομοκρατία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής ότι οι τζιχαντιστές για το μακελειό που στοίχισε την ζωή σε 50 ανθρώπους και τον τραυματισμό ακόμη 53, σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, στην Φλόριντα των ΗΠΑ. 

«Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνεται στο Amaq.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο μακελάρης Ομάρ Ματίν, λίγες στιγμές πριν αιματοκυλίσει το νυχτερινό κέντρο τηλεφώνησε στο «911» (Αμεσος Δράση) και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του, ενώ έκανε αναφορά και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Κλείσιμο
Ο άνδρας που οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν ως τον δράστη της σφαγής εργαζόταν για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ανακοίνωσε η εταιρεία. «Ηταν ένοπλος φρουρός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της G4S, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως ο Ματίν εργαζόταν στην G4S από την 10η Σεπτεμβρίου 2007.

Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να αντιληφθεί κανείς τον πανικό που επικράτησε όταν ο δράστης έσπειρε το θάνατο στο κλαμπ στο Ορλάντο τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο παρακάτω βίντεο ακούγονται οι απανωτοί πυροβολισμοί και ένας άντρας τρομοκρατημένος να λέει: «Ω, Θεέ μου. Άνθρωποι σκοτώνονται εκεί μέσα».







Το χρονικό της επίθεσης

Ο Ματίν, που όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του, οπλισμένος με ένα περίστροφο και ένα αυτόματο τουφέκι, εισέβαλε σε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι στο Ορλάντο, νωρίς το πρωί της Κυριακής σε μία από τις πλέον πολύνεκρες μαζικές δολοφονίες στην αμερικανική ιστορία.

Οπως έγραψε η εφημερίδα Orlando Sentinel, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τζον Μίνα δήλωσε ότι ο ένοπλος άνδρας πυροβόλησε πρώτη φορά γύρω στις 2.02 τοπική ώρα εναντίον ενός αστυνομικού και κατόπιν έτρεξε μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη στο εσωτερικό του κλαμπ παραμένουν συγκεχυμένες, αλλά η αστυνομία υποστηρίζει ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ομηρίας.



Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, γύρω στις 5.00 το πρωί άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας SWAT άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν έφοδο στο νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τους 50 νεκρούς, μεταξύ αυτών τον δράστη και άλλους 53 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε τα εύσημα στους άνδρες του καθώς διέσωσαν 30 ομήρους από το νυχτερινό κέντρο που βρισκόταν στην λεωφόρο Οραντζ, δίπλα στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο του Ορλάντο.

«Σήμερα η κοινότητά μας κατέστη μάρτυρας και βίωσε ένα πολύ φρικιαστικό έγκλημα» επισήμανε σε ΜΜΕ ο δήμαρχος Μπάντι Ντάιερ.

«Χάθηκαν πολλές ζωές και πολλοί άνθρωποι υπέστησαν ψυχολογικό σοκ καθώς ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος».

Λίγα μόλις λεπτά μετά το μακελειό αυτόπτης μάρτυρας που ακόμη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί και πώς κατάφερε να γλιτώσει από τα πυρά του μανιακού Ομάρ Ματίν μίλησε στην κάμερα σε κατάσταση σοκ. Δείτε το παρακάτω βίντεο.



 

Οπως γράφει η εφημερίδα Orlando Sentinel, περίπου 230 άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ όταν ο Ματίν εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους το διάστημα μεταξύ 2.00 το πρωί και 5.00 το πρωί τοπική ώρα, όταν οι δυνάμεις SWAT αντήλλαξαν πυρά μαζί του. Εκείνη την ώρα οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τραβήξουν την προσοχή του δράστη, κατόπιν εισέβαλαν με ένα όχημα. Πριν από τις 6 το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντήλλαξαν πυροβολισμούς με εκείνον δύο φορές. Εννέα αστυνομικοί ενεπλάκησαν κι ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.



Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού. Σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα καταγράφονται σκηνές στο νυχτερινό κέντρο Pulse, ενώ ο δράστης έχει ανοίξει πυρ.

Το FBI τον είχε ανακρίνει και τον άφησε ελεύθερο

Στο στόχαστρο του FBI είχε βρεθεί το 2013 και το 2014 ο 29χρονος δράστης του μακελειού. Ο Ματίν φερόταν να έχει σχέσεις με τρομοκράτες με αποτέλεσμα να ανακριθεί από Ομοσπονδιακούς, χωρίς όμως τελικά να κρατηθεί, καθώς δεν προέκυψε κάτι από τα λεγόμενά του, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του FBI. «Το FBI έλαβε γνώση για την ύπαρξή του όταν εκείνος είχε προβεί σε κάποια σχόλια μιλώντας σε συναδέλφους του με τα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες» δήλωσε ο Ρόναλντ Χόπερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και διευκρίνισε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ τον είχε ανακρίνει δύο φορές. Επιπλέον, είχε τραβήξει την προσοχή του FBI καθώς φερόταν να έχει σχέσεις με έναν Αμερικανό βομβιστή αυτοκτονίας.

Ομπάμα: Tρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους η επίθεση στο Ορλάντο
O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια, μια ενέργεια μίσους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, καμία ενέργεια μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε» σε μια σύντομη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.



Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, στο Ορλάντο και τόνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών. 

Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση από τη σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο και ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ διατάσσοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» στις τοπικές αρχές.

«Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χίλαρι Κλίντον:  Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν
Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. «Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόριντα. Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Τραμπ: Να παραιτηθεί ο Ομπάμα 

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει ότι το μακελειό στο Ορλάντο ήταν μια ενέργεια που διέπραξε η ισλαμική τρομοκρατία ειδάλλως να παραιτηθεί.

«Αραγε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναφέρει τελικά τις λέξεις ακραία ισλαμική τρομοκρατία; Εάν δεν το κάνει, τότε πρέπει να παραιτηθεί αμέσως με ατιμωτικό τρόπο» έγραψε ο μεγιστάνας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο διάγγελμά του προς το Εθνος σχετικά με το μακελειό ο Μπαράκ Ομπάμα το χαρακτήρισε μια «τρομοκρατική ενέργεια και μια ενέργεια μίσους», ωστόσο απέφυγε να το συνδέσει με το εξτρεμιστικό ισλάμ, κάτι που άλλωστε δεν έχει προς το παρόν αποδειχθεί κι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να στιγματίσει μια ολόκληρη κοινότητα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου δήλωσε ότι «είχε δίκιο σχετικά με ισλαμικό εξτρεμισμό». Σε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο δισεκατομμυριούχος ευχαρίστησε τους πολίτες που του «έδωσαν συγχαρητήρια καθώς είχε δίκιο για το θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας». «Ομως δεν θέλω συγχαρητήρια, θέλω να υπάρχει επαγρύπνηση και δριμύτητα. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι» έγραψε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ενέκριναν πολλοί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε επίσης θύελλα επικρίσεων, με τους πολεμίους του να του καταλογίζουν ότι επιχειρεί να τραβήξει την προσοχή πάνω του λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία.
Από την πλευρά της η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το μακελειό στην Φλόριντα «μια τρομοκρατική ενέργεια» η οποία επιτάσσει το έθνος να «διπλασιάσει» τις προσπάθειες να εμποδίσει παρόμοιες επιθέσεις.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση
Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Ορλάντο της Πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του, εκφράζει, επίσης, τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση και στον «φίλο αμερικανικό λαό» κα προσθέτει ότι «οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

Τι είπαν επικεφαλείς κρατών και κυβερνήσεων

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν κι εκείνοι από την πλευρά τους το μακελειό στο κέντρο διασκέδασης.

Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία): Απόλυτη συμπαράσταση στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανακοίνωση «καταδικάζει με τρόμο το μακελειό και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία».

Βλαντιμίρ Πούτιν (Ρωσία): Βάρβαρο έγκλημα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία): Σοκαρισμένος από το μακελειό 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δήλωσε «σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Πάπας Φραγκίσκος (Βατικανό): Αποστροφή, οδύνη και προβληματισμός
Ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπρόσωπου του Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «το συνταρακτικό μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Ορλάντο και που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους προκάλεσε πολύ βαθιά συναισθήματα αποστροφής και καταδίκης, οδύνης, προβληματισμού ενώπιον αυτής της νέας επίδειξης δολοφονικής παράνοιας και αλόγιστου μίσους».

Γενς Στόλτενμπεργκ (γ.γ. ΝΑΤΟ): Ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας αλλάξουν
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια ανακοίνωση, διατυπώνει την αλληλεγγύη του προς την «κοινότητα των ΛΟΑΔ και τον αμερικανικό λαό» και τονίζει ότι «ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας αλλάξουν. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένα ενώπιον της τρομοκρατίας».

Ματέο Ρέντσι (Ιταλία): Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζει την «αλληλεγγύη του και (το) συναίσθημα οδύνης της ιταλικής κυβέρνησης για το φρικτό μακελειό στο Ορλάντο. Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας».

Μαριάνο Ραχόι (Ισπανία): Βρισκόμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, στον λογαριασμό του στο Twitter, «καταδικάζει σθεναρά την ειδεχθή επίθεση στο Ορλάντο. Μαζί, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία, ενάντια στο μίσος και την βαρβαρότητα. Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ».

Σαρλ Μισέλ (Βέλγιο): Συμμεριζόμαστε την οδύνη των οικογενειών
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, σε ένα μήνυμα του που έγραψε στην αγγλική γλώσσα στο Twitter, δηλώνει ότι «είναι βαθύτατα θλιμμένος από την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο μακελειό του Ορλάντο. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των οικογενειών».

Ασραφ Γάνι (Αφγανιστάν): Τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων
Ο Ασραφ Γάνι, πρόεδρος του Αφγανιστάν, της χώρας καταγωγής της οικογένειας του φερόμενου δράστη, Ομάρ Ματίν, στον λογαριασμό του στο Twitter «καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση στο Ορλάντο, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες, στα θύματα, όπως επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό».

Μπενιαμίν Νετανιάχου (Ισραήλ): Ειλικρινή συλλυπητήρια 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα δελτίο Τύπου επισημαίνει: «Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Ισραήλ, απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια μετά την φρικτή επίθεση εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΔ του Ορλάντο».

Νίκος Ανααστασιάδης (Κύπρος): Τέτοιες άνανδρες πράξεις προκαλούν τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας
Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταδικάζει την επίθεση στο Ορλάντο. «Τέτοιες άνανδρες πράξεις προκαλούν τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάθε ευνομούμενου κράτους ξεχωριστά, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αναφέρεται στη δήλωση. Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, την κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης