Χάος στη Γαλλία: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του νόμου Ολάντ

Χάος στη Γαλλία: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του νόμου Ολάντ

Διαδηλωτές πυρπόλησαν περιπολικό - Ανυποχώρητος ο Γάλλος πρόεδρος: «Δεν ενδίδω» - Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Χάος στη Γαλλία: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του νόμου Ολάντ
Σκηνικό «πολέμου» επικρατεί για μία ακόμα ημέρα στη Γαλλία με την οργή να ξεχύνεται και πάλι στους δρόμους από τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν να αποσυρθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Την ένταση πυροδότησε αντιδιαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας, η οποία παρά την απαγόρευση από τις αρχές, πραγματοποιήθηκε τελικά στο Παρίσι. Ωστόσο, γρήγορα διαλύθηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας που απώθησε το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν περίπου 350 διαδηλωτές.

Βέβαια, πριν τη βίαιη διακοπή της συγκέντρωσης, διαδηλωτές κατάφεραν να πυρπολήσουν περιπολικό, από το οποίο κατόρθωσαν να αποβιβαστούν εγκαίρως δύο αστυνομικοί.

Την ίδια στιγμή, περίπου 87 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και φοιτητές.

Στο μεταξύ, στις χθεσινές συγκεντρώσεις περίπου 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, πέρα από τη γαλλική πρωτεύουσα, σε ολόκληρη τη Γαλλία, από τη Μασσαλία, στη Λιόν, μέχρι την Λιλ.
Κλείσιμο

Με την Γαλλία να παραλύει και να βυθίζεται σε χάος εξαιτίας των κινητοποιήσεων για τα εργασιακά, ο σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίζεται ανυποχώρητος, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική του νομοσχεδίου και τονίζοντας πως δε θα ενδώσει στις πιέσεις, «διότι υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις που ενέδωσαν».

Αυτός ο νόμος «θα περάσει επειδή έχει συζητηθεί (…) έχει τροποποιηθεί», επισήμανε ο Ολάντ, υποστηρίζοντας πως απολαμβάνει της στήριξης των συνδικαλιστικών ενώσεων που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

«Προτιμώ ο κόσμος να έχει την εικόνα ενός προέδρου που έκανε μεταρρυθμίσεις, παρά ένα πρόεδρο που δεν έκανε τίποτα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση Ολάντ υποστηρίζει πως η αλλαγή θα ενθαρρύνει εταιρείες να προσλαμβάνουν ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που παραμένει πάνω από το 10%.

Βέβαια, τη στάση του δεν επικροτούν οι διαδηλωτές που απαιτούν την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, ισχυριζόμενοι πως η μεταρρύθμιση θα υπονομεύσει πλήρως τις προδιαγραφές προστασίας που περιλαμβάνονταν εδώ και δεκαετίες στη γαλλική εργατική νομοθεσία, καθώς θα καταστεί ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Το εκρηκτικό σκηνικό, δυναμιτίζουν και οι απεργίες εργαζομένων σε σιδηροδρομικά δίκτυα και λιμάνια της χώρας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει «παγώσει».

Οι απεργίες στο σιδηρόδρομο έχουν προγραμματιστεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές.

Παράλληλα, η εταιρία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει χθες με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Απεργίες, έχουν προγραμματιστεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα, με τον επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ, να δηλώνει: «Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνουμε να μας ακούσουν».

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί καταδικάζουν το «μίσος κατά των αστυνομικών», ενώ υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί 387 ένστολοι από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του νόμου Ολάντ.



Βίντεο: Διαδηλωτές πυρπόλησαν περιπολικό









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης