Βίντεο: Οργή στους δρόμους της Γαλλίας για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που προωθεί ο Ολάντ

Βίντεο: Οργή στους δρόμους της Γαλλίας για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που προωθεί ο Ολάντ

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στις μεγαλύτερες πόλεις - Άγρια επεισόδια σε Παρίσι, Λιόν - Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες

Πλημμύρισαν από οργή οι δρόμοι των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στα εργασιακά που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ.

Περίπου 70.000 Γάλλοι έδωσαν το «παρών» στις διαδηλώσεις σε Παρίσι, Λιόν, Ναντ και Μπορντό αψηφώντας τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα.

Δεν έλειψαν και τα επεισόδια, με τις πιο σκληρές συγκρούσεις να σημειώνονται στη Λιόν όπου μάλιστα τραυματίστηκε σοβάρα ένας αστυνομικός.Σύμφωνα με τη Le Figaro η αστυνομία προχώρησε σε 87 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Παρόλα αυτά τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έχοντας ανακοινώσει ότι η Τρίτη ήταν η αρχή για εξαήμερες διαδηλώσεις στους δρόμους της Γαλλίας.

Συνολικά από την αρχή των κινητοποιήσεων κατά του νόμου Ολάντ έχουν συλληφθεί 1.000 διαδηλωτές ενώ 387 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Στο Μπορντό ηχηρή ήταν η παρουσία οδηγών φορτηγών που έκλεισαν δρόμους και διασταυρώσεις προκειμένου να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα.Στην Τουλούζη μέλη του συνδικάτου CGT χρησιμοποίησαν τσιμέντο για να χτίσουν τα παράθυρα του τοπικού γραφείου του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Αυτό που έχει εξοργίσει τους Γάλλους πολίτες είναι ότι με τη νομοθεσία που προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ πλέον οι απολύσεις θα είναι ευκολότερες.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως διατείνονται τα συνδικάτα, θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό. Οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν άρδην τη μέχρι στιγμής αυστηρά κωδικοποιημένη αγορά εργασίας στη Γαλλία. Κάθε έκφανση της αγοράς εργασίας, όπως ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο χρόνος διακοπών και η αποζημίωση των ωρών διαλείμματος,θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Τα συνδικάτα, όμως, αντιδρούν κυρίως στα σχέδια δραστικής μείωσης του κόστους απολύσεων, μέσω της συρρίκνωσης των νόμιμων αποζημιώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης