O Ερντογάν «καθάρισε» και τον Νταβούτογλου

O Ερντογάν «καθάρισε» και τον Νταβούτογλου

Η διαφωνία για τις ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες, ο διάλογος με το ΡΚΚ, οι διώξεις κατά δημοσιογράφων και η συμφωνία για το προσφυγικό δυναμίτισαν τη σχέση των δύο

O Ερντογάν «καθάρισε» και τον Νταβούτογλου
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου
φαίνεται ότι είναι το τελευταίο «θύμα» του «Σουλτάνου του Βοσπόρου»
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλλον δεν άντεξε τις επιτυχίες του πρωθυπουργού του κυρίως στο θέμα της χορήγησης βίζα ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.

Κλείσιμο
Όπως παρατηρεί ο διευθυντής του τουρκικού προγράμματος του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον Σονέρ Καγκαπτάι η κίνηση αυτή αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια του Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει ήδη το στρατό και τη Βουλή, να υποσκάψει όλους τους Θεσμούς. «Δείχνει πόση δύναμη έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ενός προσώπου» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει πλέον στα χέρια του τον περισσότερο έλεγχο από οποιονδήποτε στη σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Εξάλλου η επιχείρηση απομάκρυνσης του Νταβούτογλου θα επιτρέψει στον Ερντογάν να πάρει αποστάσεις από ορισμένες από τις αποτυχημένες πολιτικές του, τις οποίες θα χρεώσει στον Νταβούτογλου, κατέληξηε ο Καγκαπτάι.

Ερντογάν και Νταβούτογλου συναντήθηκαν για 1,5 ώρα το απόγευμα της Τετάρτης με τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό της Τουρκίας να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για το πρωί της Πέμπτης. Εκεί κατά πληροφορίες ο κ. Νταβούτογλου θα ανακοινώσει στα μέλη του κόμματός του ότι δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου όταν ο Νταβούτογλου έδειξε μικρή διάθεση να υποστηρίξει το σχέδιο Ερντογάν για εφαρμογή του συστήματος προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία. Ακολούθησε η κόντρα για το αν οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προφυλακίζονται και η πρόθεση του Νταβούτογλου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το κουρδικό ΡΚΚ αρκεί να αποσύρει τους μαχητές του από το τουρκικό έδαφος. Το ισχυρότερ χτύπημα, ωστόσο, φαίνεται να ήταν η δημοσιότητα που απόλαυσε ο Νταβούτογλου μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός πέτυχε ως αντάλλαγμα να πάρει την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη και επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και υπό όρους.

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι πιστός 100% στον Ερντογάν παρατηρούν Τούρκοι δημοσιογράφοι οι οποίοι ήδη διακινούν τα πρώτα ονόματα για τον διάδοχο του Νταβούτογλου με επικρατέστερα αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ και του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Ενέργειας Σερχάτ Αλμπαϊράκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης