Panama Papers: Τι απαντά ο Κάμερον για την εμπλοκή του πατέρα του στo σκάνδαλο;

Panama Papers: Τι απαντά ο Κάμερον για την εμπλοκή του πατέρα του στo σκάνδαλο;

Τα έγγραφα του Παναμά «καίνε» τον Βρετανό πρωθυπουργό λίγους μήνες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Panama Papers: Τι απαντά ο Κάμερον για την εμπλοκή του πατέρα του στo σκάνδαλο;
Tην... ρετσινιά του φοροφυγά προσπαθεί να βγάλει από πάνω του ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει σήμερα πως ο Ντέιβιντ Κάμερον, η σύζυγός του και τα παιδιά τους δεν πρόκειται να επωφεληθούν στο μέλλον από οποιαδήποτε εξωχώρια επενδυτικά ταμεία.
   
Ο εκπρόσωπος του Κάμερον προέβη στις δηλώσεις αυτές την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να εμπλέκεται στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς
που αποκάλυψαν τα έγγραφα «Panama Papers», αντιμετωπίζοντας ερωτήματα για φορολογικές υποθέσεις της οικογένειάς του. 
Κλείσιμο
   
Τα έγγραφα του Παναμά «καίνε» τον Βρετανό πρωθυπουργό λίγους μήνες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Ο εκλιπών πατέρας του Κάμερον, ο Ίαν, περιλαμβάνεται στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατονομάζονται στα αρχεία που διέρρευσαν από την δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca και τα οποία δείχνουν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου μπορούν να κρύβουν τον πλούτο τους και να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους.

Αφού αρχικά το χαρακτήρισε ιδιωτικό θέμα, το γραφείο του Κάμερον εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν όφελος από οποιαδήποτε τέτοια ταμεία τώρα. O Κάμερον είπε ακόμη πως δεν είναι κάτοχος μετοχών ή εξωχώριων επενδυτικών ταμείων.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν είπε κατά πόσον ο ίδιος ή η οικογένειά του θα επωφεληθεί στο μέλλον, το μόνο που κατάφερε ήταν να εντείνει τις υποθέσεις στα ΜΜΕ, με την ιστορία να γίνεται σήμερα πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες.

Ο Κάμερον θεωρεί τον εαυτό του πρωταθλητή στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε συνδεόμενες με τη Βρετανία περιοχές όπως οι Παρθένες Νήσοι και τα Νησιά Κάιμαν, όμως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δηλώσει επανειλημμένα πως τα «Panama Papers» δείχνουν πως η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το θέμα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Εργατικών Ουές Στρίτινγκ, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε πως η τελευταία ανακοίνωση του γραφείου του Κάμερον είναι καλοδεχούμενη αλλά υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το κατά πόσον έχει επωφεληθεί από εξωχώρια επενδυτικά ταμεία στο παρελθόν.
   
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph γράφει σήμερα πως, το επενδυτικό ταμείο του Ίαν Κάμερον, η Blairmore Holdings, μετέφερε τις επιχειρήσεις της στην Ιρλανδία το 2010, τη χρονιά που ο Κάμερον έγινε πρωθυπουργός. Επικαλείται μία πηγή η οποία δηλώνει ότι η μεταφορά έγινε επειδή οι διευθυντές της πίστευαν ότι επρόκειτο να «υποβληθεί σε πιο λεπτομερή εξέταση».

Κι ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο ξεκαθάρισε πως ο Κάμερον δεν έχει μετοχές σε οποιαδήποτε εταιρία ούτε είναι κάτοχος εξωχώριων επενδυτικών ταμείων, δημοσκόπηση της εταιρίας ICM που δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει πως, το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί ελαφρά, αλλά εξακολουθεί να προηγείται κατά μία μονάδα του ποσοστού εκείνων που επιθυμούν να την εγκαταλείψει.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως την 3η Απριλίου σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων, δείχνει πως η υποστήριξη στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκεντρώνει το 44% και η εκστρατεία για την έξοδό της το 43%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 13%.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου "TNS" δείχνει πως, οι ψηφοφόροι στη Σκοτία τάσσονται με μεγάλη διαφορά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν και πολλοί δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι αν θα ψηφίσουν ή όχι.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων έδειξε πως το 51% θέλει να παραμείνει στην Ένωση και το 19% τάσσεται υπέρ της εξόδου, με το 29% να δηλώνει «δεν ξέρω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης