Ο Κάστρο σνόμπαρε τον Ομπάμα

Ο Κάστρο σνόμπαρε τον Ομπάμα

Ο Ραούλ δεν υποδέχθηκε τον πρώτο αμερικανό πρόεδρο που πατά στην Κούβα μετά από 88 χρόνια ενώ ο Φιντέλ επέλεξε να συναντήσει τον Μαδούρο

Ο Κάστρο σνόμπαρε τον Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα την Κυριακή για μια ιστορική επίσκεψη που αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.

Με αυτό το «tweet» ξεκίνησε η ιστορική επίσκεψη στο νησί

Κλείσιμο


Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Ομπάμα και την οικογένειά του λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναξε "Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ", καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο μια φτωχογειτονιά. Τον αμερικανό πρόεδρο στο ταξίδι του στην Κούβα, συνοδεύει αποστολή που ξεπερνά τα 1.000 άτομα! 

Ωστόσο ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, του «γύρισε την πλάτη» καθώς δεν τέθηκε εξαρχής θέμα συνάντησης των δύο πολιτικών ανδρών αν και λίγες ώρες πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου είχε συναντήσει τον «σύντροφο» Νίκολας Μαδούρο από τη Βενεζουέλα. Αλλά και το γεγονός ότι και ο αδερφός του και νυν πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δεν υποδέχτηκε τον Αμερικανό πρόεδρο στο αεροδρόμιο σχολιάστηκε πικρόχολα από αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ. 




Τον Ομπάμα υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήσει τον Κουβανό ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την απουσία του Κάστρο στην υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρότι είχε προσωπικά υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο τον Σεπτέμβριο. 

Η επίσκεψη του Μαδούρο την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αντιιμπεριαλιστική ρητορική.

Ο αμερικανός πρέσβης καλωσορίζοντας τον Ομπάμα, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί την λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα. Με τον Μπάρακ Ομπάμα να τον διακόπτει και να λέει «Ναι το κάναμε» και τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα. 



Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από αμερικανό πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.

"Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας, είπε ο Ομπάμα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που άνοιξε ξανά πρόσφατα, ενώ είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο, στην πρώτη στάση του προέδρου από την άφιξή του το απόγευμα της τοπικής ώρας.

Ο αμερικανός πρόεδρος στην Αβάνα με την οικογένειά του 


Μετά την συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, ο  Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με Κουβανούς επιχειρηματίες. Την Τρίτη θα έχει ιδιωτική συνάντηση με Κουβανούς αντιφρονούντες και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα ενώ θα παραστεί και σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ. 

Την παραμονή της άφιξης Ομπάμα, πολλοί αντιφρονούντε κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στην σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί. Στόχος της επίσκεψης Ομπάμα είναι να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αβάνας ύστερα από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών. 

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο Ομπάμα, λέγοντας πως ο τελευταίος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα, ο Κάλβιν Κούλιτζ, «είχε έρθει το 1928 σε φρεγάτα και έκανε ταξίδι τριών ημερών, ενώ εμένα μου πήρε τρεις ώρες». 



Τονίζοντας το ιδεολογικό χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας, η αστυνομία της Κούβας, με την υποστήριξη εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της κυβέρνησης, διέλυσαν την πορεία μιας σημαντικής ομάδας διαφωνούντων, τις Γυναίκες στα Λευκά, συλλαμβάνοντας 50 άτομα λίγες ώρες πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου.



Μαζί με την σύζυγό του Μισέλ, τη μητέρα της και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα, ο Ομπάμα περιόδευσε στη γειτονιά της εποχής της αποικιοκρατίας και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα από τον καρδινάλιο Χάϊμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ένα ρόλο σε κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση πριν από 15 μήνες.

Η οικογένεια Ομπάμα γευμάτισε στο εστιατόριο Σαν Κριστομπάλ, ιδιοκτησίας ενός Αφρο-Κουβανού που ανήκει σε σχέδιο επιφυλακτικού ανοίγματος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την ηγεσία στον αδερφό του το 2008.

Από την προσέγγισή τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες σε τηλεπικοινωνίες και σε αεροπορικά δρομολόγια. Ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρίας για να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε εμπόριο και ταξίδια για να προωθήσει τις σχέσεις με την Κούβα, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του μαζί με την συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.



Η Κούβα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τον αμερικανικό έλεγχο της ναυτικής βάσης του όρμου Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934. Η Κούβα αμφισβητεί την σημερινή ισχύ της σύμβασης ενώ ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα. Η Αβάνα διαφωνεί επίσης με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαφωνούντες και με την εκπομπή σημάτων αντικομμουνιστικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Κούβα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ είπε πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου ότι οι κινήσεις του Ομπάμα "είναι στη σωστή κατεύθυνση" αλλά πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός" του νησιού.

Σε σχόλιό του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι δεν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Κάστρο τον Αμερικανό πρόεδρο. 



Το απόγευμα της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος, θα μεταβεί στην Αργεντινή με στόχο να ενισχύσει την εικόνα της πατρίδας του στην Λατινική Αμερική. Τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως δεν αναμένεται πρόοδος σε βασικά θέματα στη συνάντηση του Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο ή στο επίσημο δείπνο το βράδυ. Αντιθέτως, το σημαντικότερο σημείο της επίσκεψής του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να είναι η ομιλία του στους Κουβανούς που θα μεταδοθεί απευθείας από την κουβανική τηλεόραση. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης