Aυτές είναι οι πέντε χώρες που υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου

Aυτές είναι οι πέντε χώρες που υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου

Πέντε από τις πιο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, με πρώτη και καλύτερη τη Ρωσία, βρίσκονται στην δίνη των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί στο εσωτερικό τους η χαμηλή τιμή του αργού πετρελαίου

Aυτές είναι οι πέντε χώρες που υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου
Τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μετατρέπονται σε ελλείμματα, και τα πολυέξοδα κοινωνικά προγράμματα αντικαθίστανται με περικοπές και λιτότητα Η κατάρευση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με πάνω από 100 δολάρι στα μέσα του 2014, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε μία σειρά από χώρες που οι οικονομίες τους βασίζονταν στο πετρέλαιο.

Η υπερπροσφορά σε αργό σε όλο τον κόσμο, η απόφαση του ΟΠΕΚ να συνεχίσει την υπεράντληση (αντί να μειώσει τους ρυθμούς ώστε να κρατήσει την τιμή) αλλά και η μείωση της ζήτησης από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πιέζουν το πετρέλαιο σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα.

Κάτι που φέρνει πέντε κυρίως χώρες στα πρόθυρα της κατάρευσης, καθώς όλα τους τα οικονομικά μεγέθη βασίζονται στο πετρέλαιο. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι κυρίως πέντε, με πρώτη από αυτές να είναι η Βενεζουέλα. 

Κλείσιμο
Η χώρα της Νότιας Αμερικής διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τα χρήματα από τα έσοδα του πετρελαίου για την κατασκευή κατοικιών, για την δημόσια υγεία ακόμα και για την ενίσχυση των σούπερ μάρκετ με εφόδια. Όμως τώρα όλα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρευσης, με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 150% για το 2015 και με ενδεχόμενο να ανέβει πάνω από το 200% για την επόμενη χρονιά. Η οικονομική δυσχέρεια έχει αντίκτυπο και στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, ενώ υπάρχουν και δυσκολίες στην εξεύρεση τροφής και βασικών αγαθών. 

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. Το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 75% των εσόδων της και τα οικονομικά της χώρας αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα έλλειμα της τάξεως των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2015, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πρωτόγνωρα μέτρα λιτότητας για την χώρα. Μάλιστα ανέβασε εκτός των άλλων και κατά 40% την τιμή της βενζίνης στα βενζινάδικα, σε μία προσπάθεια να μαζέψει κάποιες από τις απώλειες που έχει από το πετρέλαιο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νιγηρία. Για τη χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των εσόδων και πάνω από 90% των εξαγωγών της. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην κυβέρνηση της χώρας σε ότι αφορά την αποπληρωμή των χρεών της. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές της χώρας, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν επί μήνες, ενώ σε αρκετά μεγάλα τμήματα της Νιγηρίας γίνονται περικοπές στην ηλεκτροδότηση ενώ υπάρχει και έλειψη στην παροχή βενζίνης.

Στην δεύτερη θέση είναι η Ρωσία, για την οποία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό των εσόδων της χώρας. Η πτώση της τιμής ήρθε σε μία ιδιαίτερα άσχημη εποχή για την χώρα, η οποία ήδη υπέφερε από το εμπάργκο των Δυτικών για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας βασίζεται σε μία τιμή γύρω στα 50 δολάρια στο βαρέλι για να είναι ισοσκελισμένος και με την τιμή να είναι πλέον στα 37 δολάρια, υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα. Το ΔΝΤ προβλέπει μια νέα πτώση του ΑΕΠ της Ρωσίας για φέτος κατά 3,8% και κατά 0,6% μέσα στο 2016.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ιράκ, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμιού Κράτους. Το Ιράκ αύξησε σημαντικά φέτος την παραγωγή του, κάτι όμως που δεν οδήγησε σε αύξηση των εσόδων λόγω της μείωσης της τιμής. Το πρόβλημα με το Ιράκ είναι ότι ενώ έχει σημαντικά αποθέματα σε πετρέλαιο, οι κατεστραμένες και απαρχαιωμένες υποδομές εξόρυξης δεν βοηθούν ώστε να τις εκμεταλλευτεί σε μία τιμή που θα μπορούσε να είναι αποδοτική για την ίδια την χώρα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης