Γιόσι Κοέν: O «Τζέιμς Μποντ» της Μοσάντ

Γιόσι Κοέν: O «Τζέιμς Μποντ» της Μοσάντ

Ήταν τα τελευταία δύο χρόνια το δεξί χέρι του Μπένζαμιν Νετανιάχου για θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας

Γιόσι Κοέν: O «Τζέιμς Μποντ» της Μοσάντ
Η εμφάνισή του παραπέμπει σε μοντέλο. Είναι ψηλός,μελαχρινός και πάντα «στην τρίχα». Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, έχει 100 διαβατήρια και υπήρξε πιλότος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.  

Ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο 54χρονος Γιόσι Κοέν, είναι ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ. Θρησκευόμενος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Κοέν ήταν τα τελευταία δύο χρόνια το δεξί χέρι του Μπένζαμιν Νετανιάχου για θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας. 

Ο 54χρονος Κοέν θα αντικαταστήσει τον Ταμίρ Πάρντοκ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. 

Κλείσιμο
Ο νέος αρχηγός της της ισραηλινής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών, τις μυστικές επιχειρήσεις και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο εξωτερικό και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έχει πολλά χρόνια προυπηρεσία στη Μοσάντ. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», o Νετανιάχου έχει ήδη ζητήσει από τον Κοέν να εστιάσει την προσοχή του κυρίως στο Ισλαμικό Κράτος και το Ιράν. 

Ο Κοέν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας από το 2013, ήταν πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια έγινε πράκτορας της Μοσάντ στην οποία είχε ενταχθεί το 1983. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις πριν γίνει υποδιευθυντής της (από το 2011 έως το 2013).Ο Κοέν είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στη Μοσάντ υπεύθυνος της επιχειρησιακής διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πρακτόρων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Μοσάντ ιδρύθηκε από τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, τον Δεκέμβριο του 1949, δεκαεννέα μήνες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η υπηρεσία αναφέρεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και μόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης