Αλ-Μουραμπιτούν: Ποιοι είναι οι ακόλουθοι του «μονόφθαλμου σεΐχη» της αλ-Κάιντα

Αλ-Μουραμπιτούν: Ποιοι είναι οι ακόλουθοι του «μονόφθαλμου σεΐχη» της αλ-Κάιντα

Η οργάνωση ευθύνεται για την επίθεση στο ξενοδοχείο Madisson Blu και την κατάσταση ομηρείας 170 ανθρώπων

Αλ-Μουραμπιτούν: Ποιοι είναι οι ακόλουθοι του «μονόφθαλμου σεΐχη» της αλ-Κάιντα
Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος παλεύει να τρομοκρατήσει τον κόσμο και έχει εδραιωθεί ως η πιο κερδοφόρα τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία, η αλ-Κάιντα, που μέχρι πρότινος είχε τα σκήπτρα της διεθνούς τρομοκρατίας, δίνει μάχη να κρατηθεί στο προσκήνιο και να μην πέσει στην αφάνεια, ελέω των αιμοδιψών τζιχαντιστών του ISIS.

Η τελευταία επίθεση των τζιχαντιστών, έλαβε χώρα στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι στη Δυτική Αφρική. Οι τζιχαντιστική ομάδα Αλ-Μουραμπιτούν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Madisson Blu, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, όταν ένοπλοι εισέβαλαν και έπιασαν ομήρους 170 ανθρώπους. Εν τέλει, τοπικές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια Γάλλων και Αμερικανών στρατιωτών έκαναν έφοδο και τερμάτισαν την κατάσταση ομηρείας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση, μπορεί να είναι άγνωστη στους περισσότερους, όμως σχετίζεται με ένα ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών, που είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης το περασμένο καλοκαίρι. Τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ή αλλιώς τον «μονόφθαλμο σεΐχη». Ο Μπελμοχτάρ ήταν μέλος στο παρακλάδι της αλ-Κάιντα που δρούσε σε Λιβύη και Αλγερία και ήταν γνωστό ως «Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ».

Κλείσιμο


Όταν το 2013 η συγκεκριμένη οργάνωση δήλωσε υποταγή στο ISIS, ο Μπελμοχτάρ ίδρυσε τη δική του τζιχαντιστική οργάνωση, αλ-Μουλαταμίν (Μασκοφόρα Ταξιαρχία). Ένα χρόνο αργότερα, με την προσθήκη διαφόρων μαχητών Τουαρέγκ και άλλων τζιχαντιστικών υποομάδων του Σαχέλ, δημιούργησε τους αλ-Μουραμπιτούν, που σημαίνει «Οι φύλακες». 

Το καλοκαίρι του 2015, οι αμερικανικές δυνάμεις, με τη χρήση drones, ανέφεραν πως σκότωσαν τον «μονόφθαλμο σεΐχη», όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από κάποιο επίσημο φορέα της Λιβύης. Πολλές φορές στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του, χωρίς ωστόσο να ήταν αλήθεια.

Όμως οι Αλ-Μουραμπιτούν, συνεχίζουν τη δράση τους μέχρι και σήμερα χάρη και στον άλλο ηγέτη της οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της οργάνωσης των σαλαφιστών, είναι ο Αμπουμπάκρ αλ-Μασρί. Τα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν γι' αυτόν, λένε πως είναι Αιγύπτιος, βετεράνος του Αφγανιστάν, ενώ το 2002 λέγεται ότι πολέμησε εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα. Αν και οι γαλλικές δυνάμεις ανέφεραν ότι τον σκότωσαν, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση επ' αυτού.

Στις 14 Μαΐου του 2015, ένα σημαντικό στέλεχος των αλ-Μουραμπιτούν δημοσίευσε βίντεο, σύμφωνα με το οποίο δήλωνε τη συμμαχία της οργάνωσης με το ISIS. Λίγο αργότερα, ο Μπελμοχτάρ, μερικές μέρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατός του, δημοσίευσε νέο βίντεο, στο οποίο ακύρωνε την αλληλεγγύη προς το Ισλαμικό Κράτος και δήλωνε υποταγή στην αλ-Κάιντα.



Τον περσινό Ιανουάριο ο Μπελμοχτάρ, γνωστός και ως «μονόφθαλμος σεΐχης», μιας και είχε χάσει το ένα του μάτι σε μάχη του Αφγανιστάν, επαίνεσε το μακελειό στο περιοδικό Charlie Hebdo και κάλεσε τους μουσουλμάνους της Δύσης, σε παρόμοιες επιθέσεις στις χώρες διαμονής τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης