Λιβύη: Νεκρός ο «μονόφθαλμος« τζιχαντιστής;

Λιβύη: Νεκρός ο «μονόφθαλμος« τζιχαντιστής;

Tις τελευταίες ώρες η είδηση ότι ένα από τα επιτελικά στελέχη των ISS, ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, είναι νεκρό από τα αμερικανικά πυρά κάνει τον γύρο του διαδικτύου ωστόσο με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον... θάνατό του - Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από την Αλ Κάιντα μέχρι αυτή την ώρα 

Λιβύη: Νεκρός ο «μονόφθαλμος« τζιχαντιστής;
Ο «μονόφθαλμος μαχητής» των τζιχαντιστών κι ένα από τα επιτελικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά στην διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, όπως ανακοίνωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι. 

 Ο Αλγερινός ισλαμιστής ηγέτης ήταν ο «εγκέφαλος» της κατάληψης αλγερινού εργοστασίου φυσικού αερίου, το 2013,  όπου είχαν χάσει την ζωή τους 48 όμηροι.

Χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «αντιτρομοκρατικό πλήγμα» κατά προσώπου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στη Λιβύη. Εξέφρασαν, ωστόσο,  επιφυλάξεις για το αν ο Μπελμοχτάρ είναι πράγματι νεκρός, έως ότου τουλάχιστον υπάρξουν οι απαραίτητες ιατροδικαστικές αποδείξεις. Λίγες ώρες αργότερα, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι, «αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις σε μία αποστολή που κατέληξε στον θάνατο του τρομοκράτη Μπελμοχτάρ». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν υπάρξει πληροφορίες που τον ήθελαν νεκρό.

Η οργάνωση του, πάντως,  δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του ηγέτη της και επειδή στο παρελθόν είχαν υπάρξει κι άλλες ανακοινώσεις για την εξόντωση του Μπελμοχτάρ, η είδηση του θανάτου του αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Αλγερινός Μπελμοχτάρ ήταν αρχικά ανώτερος διοικητής της βορειοαφρικανικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα. Μάλιστα, ως ηγέτης της νεοσύστατης οργάνωσης «Υπογράφοντες με Αίμα», πραγματοποίησε το 2013 την επίθεση στις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην αλγερινή Σαχάρα. Στη συνέχεια, έγινε επικεφαλής μιας ομάδας ανταρτών, που αυτοαποκαλούνταν «Ταξιαρχία Κουκουλοφόρων» και είχαν αποκηρύξει το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.  Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ήταν άπιαστος, οφείλεται στους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούσε με φυλές Τουαρέγκ της ερήμου που τον προμήθευαν με τα απαραίτητα αλλά και του προσέφεραν ασφαλή καταφύγια στις ατελείωτες και απροσπέλαστες για τους πολλούς αμμώδεις εκτάσεις της Βορείου Αφρικής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης