Συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών

Συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη δημιουργία ενός "κοινού κέντρου διοίκησης και ελέγχου" στη μάχη κατά των διακινητών

Συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών
Η Γαλλία και η Βρετανία εξέφρασαν σήμερα την κοινή αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τα δίκτυα των διακινητών που "βοηθούν" τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να διασχίσουν τη Μάγχη, καθώς το σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και η βρετανίδα ομόλογός του Τερέζα Μέι συναντήθηκαν στο Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, όπου συγκλίνουν χιλιάδες μετανάστες όλων των εθνικοτήτων ελπίζοντας να ολοκληρώσουν τον ευρωπαϊκό περίπλου τους στην Αγγλία, προκειμένου να υπογράψουν μία συμφωνία ενδυνάμωσης της συνεργασίας τους.

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη δημιουργία ενός "κοινού κέντρου διοίκησης και ελέγχου" στη μάχη κατά των διακινητών.

"Πρέπει να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα εδώ στο Καλέ ότι κανείς δεν μπορεί να περνά τα σύνορα που διαχειριζόμαστε από κοινού", δήλωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επισκέφθηκε μαζί με τη βρετανίδα ομόλογό του την περιοχή του Eurotunnel, όπου κάθε νύχτα μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασχίσουν τη σήραγγα.

Αν και το Καλέ "δεν συγκεντρώνει παρά ένα μικρό μέρος των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν στην Ευρώπη, μια σταθερή και συντονισμένη δράση των δύο χωρών μας κατέστη απαραίτητη λόγω της παρουσίας χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους", αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.
Κλείσιμο

Το Παρίσι και το Λονδίνο καλούν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό θέμα με "δομικό και σφαιρικό τρόπο" διακρίνοντας τα πρόσωπα "που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή που είναι θύματα διώξεων" από την "παράτυπη οικονομική μετανάστευση που είναι χωρίς διέξοδο στην Ευρώπη".

Παρ' όλο που και οι δύο καταστάσεις απαντώνται στο Καλέ, η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αποτροπή και την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης.

Η περιοχή του Eurotunnel θα ασφαλιστεί, με τη δημιουργία μίας "ολοκληρωμένης αίθουσας ελέγχου" και ομάδων έρευνας που θα εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια εισόδου στη σήραγγα.

Όσον αφορά τη μάχη κατά των δικτύων διακινητών, το "κοινό κέντρο διοίκησης και ελέγχου", με έδρα το Καλέ, "θα έχει ως κύρια αποστολή να συγκεντρώνει πληροφορίες και να συντονίζει τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην ξηρά προκειμένου να καταπολεμήσει τις εγκληματικές δραστηριότητες από τη μία και από την άλλη πλευρά της Μάγχης", αναφέρεται στη συμφωνία.

Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, η συμφωνία προβλέπει "να ενταθεί η παρακολούθηση των μεταναστών προκειμένου "να αναγνωριστούν οι πιο ευάλωτοι και τα δυνητικά θύματα του εμπορίου", κυρίως γυναίκες και παιδιά, προκειμένου να στεγαστούν και να τους διαχωρίσουν από "εκείνους που επιδιώκουν να τους εκμεταλλευτούν".

Οι εθελοντικοί επαναπατρισμοί θα προτιμηθούν με την εφαρμογή εκστρατειών πληροφόρησης και προγραμμάτων βοήθειας στην επιστροφή.

Όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, η ικανότητα διαχείρισης των φακέλων θα ενισχυθεί. "Η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει βοήθεια (...) για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, που θα βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από το Καλέ" με σκοπό να αποσυμφορηθεί η περιοχή, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είναι επισφαλείς και οι διακινητές είναι πανταχού παρόντες.

Η Βρετανία θα εισφέρει δέκα εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, η εφαρμογή των οποίων εναποτίθεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη Γαλλία.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρέτισε το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσαν σήμερα η Γαλλία και η Βρετανία με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εισροή μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

"Χαίρομαι για την προσέγγιση που αναλήφθηκε για μια κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ως απόκριση στην περίπλοκη κατάσταση στο Καλέ", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες.

"Χαιρετίζω ιδιαίτερα τα ανακοινωθέντα μέτρα προστασίας και τα ανθρωπιστικά μέτρα που αναγνωρίζουν ταυτόχρονα τη σημασία της μάχης κατά του εμπορίου ανθρώπων και κατά της εκμετάλλευσης ευάλωτων προσώπων", είπε.

"Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι προκειμένου να πολεμήσουμε αποτελεσματικά εναντίον των διακινητών και των λαθρεμπόρων, οφείλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων νομικών μέσων ώστε οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία να μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη", είπε.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, "ένας αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στο Καλέ από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Συρία μπορεί να είναι επιλέξιμοι για διεθνή προστασία".

Η HCR χαιρετίζει "ιδιαίτερα (...) τα προτεινόμενα μέτρα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και υποδοχής στο Νορ-Πα-ντε-Καλέ και σε άλλες περιοχές, καθώς και τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα πρόσβασης στο άσυλο και στη στέγαση".

Στο μεταξύ, τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται το Sputnik, ανέφεραν πως η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσει εκατοντάδες μετανάστες που εμπόδιζαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Καλέ.

Σύμφωνα με το λογαριασμό στο Twitter του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού καναλιού France 3 Τζοσελίν Ντεμπρό, μετανάστες απέκλεισαν το οδόστρωμα, ζητώντας από τη Βρετανία να τους επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης