Συρία: Αγωνία για τα αρχαία της Παλμύρας

Συρία: Αγωνία για τα αρχαία της Παλμύρας

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έσφαξαν τοπική φυλή που αντιστάθηκε - Οι ακραίοι Ισλαμιστές ελέγχουν τώρα τη μισή Συρία και σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας

Συρία: Αγωνία για τα αρχαία της Παλμύρας
Έπειτα από πολύμηνες μάχες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν, δυστυχώς, να πάρουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την αρχαία πόλη της Παλμύρας την Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι ακραίοι Ισλαμιστές έχουν πλέον καταλάβει το ήμισυ του συριακού εδάφους,, ενώ ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, προέλασαν χθες βράδυ προς τα δυτικά στη πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έπειτα από μάχες με τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. 

Κλείσιμο
Αμέσως έδειξαν το σκληρό πρόσωπό τους αφού τις τελευταίες ώρες  σφαγίασαν μέλη μιας τοπικής φυλής που τους αντιστάθηκε, ενώ ακέφαλα πτώματα κατοίκων κείτονται στους δρόμους.



Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως χθες τουλάχιστον εκατό φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν, ενώ σε ανακοίνωση τους στο Twitter, οι τζιχαντιστές ανέφεραν ότι ελέγχουν όλη την πόλη και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους «σορούς που γεμίζουν την κεντρική πλατεία».

Το παρακάτω βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο χθες το βράδυ, δείχνει -σύμφωνα με πληροφορίες- τζιχαντιστές να καίνε μια σημαία του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ και να ζητωκραυγάζουν, μέσα στο κτίριο των φυλακών της Παλμύρας.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους της φυλακής είχαν μεταφερθεί πριν από λίγο καιρό σε ένα άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα, κοντά στη Δαμασκό, ωστόσο, όσοι παρέμειναν εκεί, ελευθερώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.



Ο φόβος όλων, όμως, είναι τώρα το τι θα κάνουν οι τζιχαντιστές με τα αρχαία μνημεία της Παλμύρας, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO με τις τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές των μεγάλων μνημείων, ενώ μερικά αγάλματα είχαν μεταφερθεί ήδη σε ασφαλή σημεία, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα τα κατέστρεφαν με βαριοπούλες και μπουλντόζες, όπως είχαν κάνει  στη Νιμρούντ και στο μουσείο της Μοσούλης.



Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπεύθυνος των αρχαιοτήτων και των Μουσείων της Συρίας, Μαάμουν Αμπντούλ Καρίμ, μίλησε στο συριακό πρακτορείο SANA και είπε πως οι τζιχαντιστές «χτύπησαν» την Παλμύρα γιατί ήθελαν να εκδικηθούν τη συριακή κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Όπως αποκάλυψε, η κυβέρνηση είχε καταφέρει να απομακρύνει πολλά αγάλματα από την αρχαία πόλη, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί στα υπόλοιπα μνημεία και στους ναούς της Παλμύρας.

«Η πόλη είναι τώρα κάτω από τον πλήρη έλεγχο των Τζιχαντιστών και το μέλλον της είναι σκοτεινό. Είμαστε σε μια κατάσταση αναμονής και φόβου για το τι πρόκειται να συμβεί στον αρχαιολογικό χώρο και στα υπόλοιπα μνημεία που έχουν παραμείνει στο μουσείο», είπε.



Η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τα λαμπρότερα από τα σωζόμενα ερείπιά της είναι εκείνα του Ναού του Ηλίου, οι τετράγωνοι επιτάφιοι πύργοι 3-5 ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο καθώς και τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών. Σημαντικές επίσης είναι και οι ανευρεθείσες δίγλωσσες επιγραφές της Παλμύρας (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο), μία στην εβραϊκή και δύο στη λατινική.



Σημειώνεται ότι με την κατάληψη της Παλμύρας, στο μέσο της μεγάλης συριακής ερήμου που συνορεύει με το Ιράκ, το ΙΚ ελέγχει «στο εξής περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών.

Επίσης, το ΙΚ ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.

Τουρίστες στην Παλμύρα το 2009
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης