Ιράκ: 500 οι νεκροί από τις μάχες τζιχαντιστών και στρατού στο Ραμάντι

Ιράκ: 500 οι νεκροί από τις μάχες τζιχαντιστών και στρατού στο Ραμάντι

Περίπου 8.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους - Το Ισλαμικό Κράτος προειδοποιεί ότι θα πάρει στα χέρια του και την Βαγδάτη

Ιράκ: 500 οι νεκροί από τις μάχες τζιχαντιστών και στρατού στο Ραμάντι
Έχοντας πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, οι τζιχαντιστές απειλούν ότι θα φτάσουν πολύ σύντομα και στην Βαγδάτη.

Οι μάχες είναι σφοδρές ανάμεσα στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και του στρατού, αλλά και των σιιτικών δυνάμεων που έχει επιστρατεύσει η ιρακινή κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 500 είναι οι νεκροί ανάμεσα σε αμάχους, στρατιώτες και τρομοκράτες κατά την κατάληξη του Ραμάντι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχία Ανμπάρ.

Την ίδια ώρα, περίπου 8.000 είναι όσοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο μακριά από την επέλαση των τζιχαντιστών, που προστίθενται στους ήδη 140.000 πολίτες που έχουν ήδη αποχωρήσει από την περιοχή και τα γύρω χωριά.

Παράλληλα, πάνω από 3.000 είναι οι σιίτες της Μονάδας Λαϊκής Κινητοποίησης, Hashd al-Shaabi, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσουν το Ραμάντι από τους εξτρεμιστές.

«Περίπου 3.000 ένοπλοι της Hashd al-Shaabi έφτασαν στην Βαβυλώνα και βρίσκονται στην στρατιωτική βάση της Χαμπανίγια περίπου 30 χλμ από το Ραμάντι», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα μέλη της πολιτοφυλακής είναι καλά ενισχυμένα και έχουν «μεγάλη στρατιωτική ικανότητα», ώστε να πολεμήσουν το ΙΚ, το οποίο προς το παρόν ελέγχει το 90% της επαρχίας Ανμπάρ.

Η ιρακινή κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν προτίθεται να αφήσει στα χέρια των τζιχαντιστών την πρωτεύουσα της επαρχίας, που έπεσε στα χέρια τους την Κυριακή, έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Ωστόσο, η κατάληψη της περιοχής αποτελεί μία από τις χειρότερες στρατιωτικές ήττες της ιρακινής κυβέρνησης από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε η επιχείρηση αντιμετώπισης του ΙΚ, παρά τη διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εντούτοις, οι τζιχαντιστές μοιάζουν να μην πτοούνται και σε μήνυμα που αναρτήθηκε πρόσφατα σε ισότοπο που πρόσκειται στο ΙΚ, ο ηγέτης της οργάνωσης προειδοποιεί ότι μετά το Ραμάντι, θα ακολουθήσει η Βαγδάτη και η Καρμπάλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης