Πολιτικός σεισμός στη Σαουδική Αραβία: Άλλαξε ο διάδοχος του θρόνου

Πολιτικός σεισμός στη Σαουδική Αραβία: Άλλαξε ο διάδοχος του θρόνου

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας όρισε τον ανιψιό του διάδοχο του θρόνου - Για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου δε θα υπάρξει διάδοχος γιος του ιδρυτή της χώρας


Πολιτικός σεισμός στη Σαουδική Αραβία: Άλλαξε ο διάδοχος του θρόνου
Μπορεί να διαδέχθηκε στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας τον εκλιπόντα αδελφό του μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ήδη έχει φροντίσει το θέμα της διαδοχής του με τρόπο που απέχει κατά πολύ από την παράδοση του βασιλείου.

Με ανασχηματισμό-έκπληξη ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας απέκλεισε με διάταγμα τον ετεροθαλή αδελφό του, πρίγκιπα Μουκρίν, και έχρισε πρίγκιπα διάδοχο και μελλοντικό μονάρχη τον 55χρονο ανιψιό του, Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ.

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση την Τετάρτη, αναφέρει το δίκτυο Al Jazeera, ενώ πρόκειται για πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία δε θα έχει διάδοχο έναν γιο του ιδρυτή της χώρας.

Ο 55χρονος, ο οποίος είναι ο εγγονός του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας του βασιλιά Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ, παραμένει υπουργός Εσωτερικών του βασιλείου.

Την ίδια ώρα, αντικατέστησε τον «βετεράνο» υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαισάλ με τον Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, ο οποίος δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας και έχει διατελέσει πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την αντικατάστασή του για λόγους υγείας.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Μοχάμεντ Βαλ, η κίνηση του μονάρχη αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη Σαουδική Αραβία.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας εγγονός του ιδρυτή της χώρας και όχι ένας γιος, χρίζεται πρίγκιπας-διάδοχος», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Από την άλλη, ο Χαλίλ Τζασάν, διευθυντής του Αραβικού Κέντρου της Ουάσιγκτον μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «πολιτικό σεισμό μεγάλου μεγέθους».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «η Σαουδική Αραβία που γνωρίζαμε δεν υφίσταται πια», καθώς πρόκειται για «σοβαρές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και διεθνώς».

Εξήγησε δε, πως αυτή η απόφαση του 79χρονου βασιλιά δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την υγεία του, την αποφασιστικότητα και τον έλεγχό του σχετικά με πολιτικά θέματα του βασιλείου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης