Γ. Σίπιλα: Ανοιχτός σε συνεργασία με ευρωσκεπτικιστές

Γ. Σίπιλα: Ανοιχτός σε συνεργασία με ευρωσκεπτικιστές

Ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος σκέφτεται πιθανή συνεργασία με φόντο τον κυβερνητικό θώκο

Γ. Σίπιλα: Ανοιχτός σε συνεργασία με ευρωσκεπτικιστές
Ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλώνει ανοικτός στο ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή ενός κόμματος ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών στην επόμενη κυβερνητική συμμαχία, παραδέχεται όμως πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, καθώς προβάλλουν αιτήματα όπως ο τερματισμός των πακέτων στήριξης των οικονομιών κρατών μελών της ευρωζώνης, ή η εκδίωξη της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

Ο Γιούχα Σιπίλα, ηγέτης του Κόμματος του Κέντρου, το οποίο αντλεί υποστήριξη τόσο από την μεσαία τάξη των αστικών κέντρων, όσο και από πιο συντηρητικά στρώματα των αγροτικών περιοχών, όπου είναι αρκετά πιο διαδεδομένες οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, φέρεται να συγκεντρώνει το 25% της πρόθεσης ψήφου ενόψει των εθνικών εκλογών της 19ης Απριλίου.

Για να σχηματίσει όμως την επόμενη κυβέρνηση ο Σιπίλα ενδέχεται να χρειαστεί την υποστήριξη του κόμματος Οι Φινλανδοί, ως πρότινος γνωστό με την ονομασία Κόμμα των Αληθών Φινλανδών, που είχε τρομάξει τις αγορές στις προηγούμενες εκλογές, καθώς αντιτασσόταν ρητά στα πακέτα στήριξης των οικονομιών χωρών μελών της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα.

“Μπορώ να συνεργαστώ μαζί τους”, σημείωσε ο 53χρονος Σιπίλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. “Είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα, αλλά είναι επίσης πραγματιστικό σε οικονομικά ζητήματα”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, “υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ ημών και των Φινλανδών. Τάσσομαι υπέρ της ΕΕ και της θέσης μας στη Δύση. Οι Φινλανδοί εναντιώνονται σε όλα όσα συμβαίνουν στην ΕΕ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένα ζητήματα στα οποία θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά όχι θέματα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε”.

Κλείσιμο
Η Φινλανδία αντιμετωπίζει τα τελευταία τρία χρόνια οικονομική ύφεση, που συνδυάζεται με ένα σύνολο δημοσίων δαπανών από τα υψηλότερα στην ΕΕ και ένα φορολογικό βάρος επίσης από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η διασημότερη φινλανδική εταιρεία, η Nokia, έχει καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η οικονομία αυτού του κράτους μέλους της ευρωζώνης έχει απολέσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.

Η σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εθνικής Συμμαχίας είχε προκαλέσει την οργή κρατών της ΕΕ ζητώντας να της δοθούν εγγυήσεις ή ενέχυρα πριν συμφωνήσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ διατήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση το κόμμα του Σιπίλα, όπως και Οι Φινλανδοί, είχαν ταχθεί εναντίον του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

“Στην περίπτωση (των προγραμμάτων στήριξης) της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας ψηφίσαμε υπέρ της κυβερνητικής θέσης, αν και βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση. Το μεγάλο ζήτημα είναι να κάνουν αυτό που συμφωνήσαμε”, είπε ο Σιπίλα, απηχώντας τις προτροπές των Βρυξελλών προς την Αθήνα να τηρήσει τους όρους της δανειακής συμφωνίας.

“Νομίζω είμαστε αρκετά σκληροί. Δεν κάνω υποθέσεις για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα βγει (από την ευρωζώνη). Δεν βλέπω κανένα περιθώριο για τρίτο πακέτο στήριξης αυτή τη στιγμή”.

Ο Σιπίλα τόνισε ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος όσον αφορά την ευρωζώνη. “Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην Πορτογαλία και στην Ισπανία μοιάζει πολύ πιο θετική. Η Ελλάδα είναι το μόνο πρόβλημα που μας έχει απομείνει”, υποστήριξε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ανοικτός στον σχηματισμό οποιουδήποτε συνασπισμού. Εάν το κόμμα του έλθει πρώτο, θα μπορεί να διαλέξει από τα τρία άλλα μεγάλα κόμματα—τους Φινλανδούς, την κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες. Το καθένα από τα κόμματα αυτά συγκεντρώνει από 15 ως 17% στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σιπίλα, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας προερχόμενος από τους τομείς του λογισμικού και των τηλεπικοινωνιών, έχει κερδίσει πολλούς ψηφοφόρους χάρη στην εικόνα του τεχνοκράτη εκτός της παραδοσιακής πολιτικής ελίτ, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει μια χώρα που εμφανίζεται και αυτή θορυβημένη από τη στάση της Ρωσίας.

Στο πεδίο της οικονομίας προτείνει πολιτικές λιτότητας, πάγωμα μισθών, περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και άλλα μέτρα για την αύξηση της φινλανδικής ανταγωνιστικότητας. Όμως η πρότασή του να δημιουργηθεί ένα κρατικό ταμείο με διαθέσιμα €1,5 δισεκ. για να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις έχει επικριθεί έντονα ως κρατικιστική.

Ακόμη, ο Σιπίλα υποστηρίζει μεν ανεπιφύλακτα τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην Ουκρανία, αλλά καλεί να υπάρξει περισσότερος διμερής διάλογος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης