Μακελειό στην Τυνησία: Δείτε βίντεο από την ομηρία στο μουσείο

Μακελειό στην Τυνησία: Δείτε βίντεο από την ομηρία στο μουσείο

Στους 21 ο τραγικός απολογισμός των νεκρών - Οι 17 ήταν τουρίστες, οι δύο Τυνήσιοι - Νεκροί είναι και οι δύο δράστες

Μακελειό στην Τυνησία: Δείτε βίντεο από την ομηρία στο μουσείο
Βίντεο-ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη λήξη της ομηρίας στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας, όταν δύο ένοπλοι δράστες μπήκαν και έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο, σκοτώνοντας δεκαεννιά ανθρώπους.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά η ένταση και η αγωνία των αντρών των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση στο μουσείο, ενώ ύστερα ακούγεται και ένας πυροβολισμός.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι στο σύνολο είκοσι ένα άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεκαεπτά νεκροί είναι τουρίστες, ανάμεσά τους δύο Βρετανοί, ένας Ιταλός, ένας Πολωνός, ένας Γερμανός, ένας Ισπανός και ένας Γάλλος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως νεκροί είναι και οι δύο ένοπλοι δράστες, καθώς και ένας Τυνήσιος αστυνομικός που σκοτώθηκε θανάσιμα από ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, αλλά και ακόμη ένας Τυνήσιος, ανεβάζοντας τον απολογισμό στα 21 θύματα.

Κλείσιμο


Οι δύο ένοπλοι, που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη αν άνηκαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, το πρωί της Τετάρτης θέλησαν να μπουν στο κτήριο του κοινοβουλίου της Τυνησίας, όμως όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος κατέφυγαν στο γειτονικό μουσείο, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δεκαεπτά ανθρώπους και κρατώντας σε ομηρία ακόμη 200 άτομα.



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως όλοι οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Να προστεθεί πως, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στους είκοσι υπολογίζονται οι τραυματίες, ωστόσο άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας αυτών.




Αναζητούνται οι συνεργοί των δραστών που προκάλεσαν το μακελειό
Η αστυνομία της Τυνησίας αναζητεί δύο ή τρία πρόσωπα που ενδέχεται να ήταν συνεργοί των δύο ενόπλων που εξαπέλυσαν πολύνεκρη επίθεση το μεσημέρι στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, προκαλώντας το θάνατο 19 τουριστών, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Χαμπίμπ Εσίντ.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, όχι όμως και βεβαιότητα, (οι δύο δράστες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας) να είχαν τη βοήθεια δύο ή τριών προσώπων. Στην παρούσα φάση διεξάγουμε μεγάλες επιχειρήσεις για να εντοπίσουμε αυτούς τους δύο ή τρεις τρομοκράτες που ενδεχομένως συμμετείχαν στην επίθεση» είπε ο Εσίντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ένας αξιωματούχος από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι δύο Ιταλοί έχουν τραυματιστεί. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 100 Ιταλοί τουρίστες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.


Το χρονικό του μακελειού στο μουσείο Μπάρντο
Το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειρομβομβίδες άνοιξαν πυρ στο μουσείο Μπάρντο, ένα από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου.

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπάρντο», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.
 


Να σημειωθεί πως μέσα στο μουσείο την ώρα της επίθεσης υπήρχαν δεκάδες τουρίστες, ενώ το ίδιο διαπιστώνουν φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει. Μεταξύ των ομήρων βρίσκονταν και παιδιά. Από τους 200 τουρίστες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο, οι 160 διεσώθησαν, όταν φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα, με τη συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ 30 παρέμειναν μέσα στο μουσείο, μέχρι τη λήξη της ομηρίας.


Φωτό: Twitter

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας περικύκλωσαν άμεσα τους δύο ενόπλους μέσα στο μουσείο Μπαρντό της πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται μέσα στους χώρους του κοινοβουλίου, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. 



Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στον τόπο της επίθεσης κατέφθασαν άμεσα αστυνομικές ενισχύσεις και το κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του.



Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες, με τους δύο δράστες νεκρούς και έναν αστυνομικό να υποκύπτει στα τραύματά του έπειτα από ανταλλαγή πυρών. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν το μακελειό, η υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας, Σέλμα Ελούνι Ρεκίκ, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της είναι απολύτως ασφαλής για τους τουρίστες. Η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τη σταθερότητα της Τυνησίας. Τότε η  η ίδια υποστήριξε: «Βεβαίως,  η κατάσταση στη Λιβύη είναι σοβαρή, , όμως, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τρομοκράτες».




Μογκερίνι: Τρομοκρατικές οργανώσεις ευθύνονται για την πολύνεκρη τραγωδία και όχι το Ισλαμικό Κράτος
Σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» και όχι στο Ισλαμικό Κράτος επέρριψε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην αρχική ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι Βρυξέλλες γινόταν αναφορά στο «Ντάες» (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), το οποίο «στοχεύει και πάλι τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου». Ωστόσο, στη συνέχεια εκδόθηκε μια δεύτερη, διορθωτική ανακοίνωση από την οποία έχει αφαιρεθεί η αναφορά στο ΙΚ και επιρρίπτεται η ευθύνη γενικότερα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». «Με την επίθεση που έπληξε σήμερα την Τύνιδα, οι τρομοκρατικές οργανώσεις βάζουν και πάλι στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν κατονομάσει καμία οργάνωση ως υπεύθυνη για τη σφαγή στο Μουσείο.


Κέρι: Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό του τυνησιακού λαού
Την εν λόγω επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. «Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό του τυνησιακού λαού σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες της τυνησιακής κυβέρνησης για μια ασφαλή, ευημερούσα και δημοκρατική Τυνησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης