Ελληνας έφτιαξε λεκάνη τουαλέτας που παράγει ρεύμα από τα ούρα!

Ελληνας έφτιαξε λεκάνη τουαλέτας που παράγει ρεύμα από τα ούρα!

Η εφεύρεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να παρέχει φως και γενικά ηλεκτρισμό σε απομακρυσμένα μέρη, όπως μια κατασκήνωση ή ένα στρατόπεδο προσφύγων

Ελληνας έφτιαξε λεκάνη τουαλέτας που παράγει ρεύμα από τα ούρα!
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, δημιούργησαν μια πρωτοποριακή λεκάνη τουαλέτας, η οποία αξιοποιεί τα ούρα για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εφεύρεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να παρέχει φως και γενικά ηλεκτρισμό σε απομακρυσμένα μέρη, όπως μια κατασκήνωση ή ένα στρατόπεδο προσφύγων, ενώ θα ήταν χρήσιμη γενικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιερόπουλο, ήδη δοκιμάζουν την λεκάνη - γεννήτρια στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους (συγκεκριμένα δίπλα στο μπαρ της φοιτητικής ένωσης), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ».

Κάθε τέτοια λεκάνη αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 830 ευρώ για την κατασκευή και την εγκατάστασή της, παρέχοντας όμως στη συνέχεια μια διαρκή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το «μυστικό» βρίσκεται σε βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων και μετά απελευθερώνουν ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού, η οποία, με τη σειρά της, αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου. Οι χρήστες της λεκάνης μπορούν να βλέπουν επί τόπου, μέσω οθόνης στον πάτο της τουαλέτας, την μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως είπε ο Ιωάννης Ιερόπουλος, ο οποίος είναι ειδικός στην παραγωγή ενέργειας από αντισυμβατικές πηγές, «αυτές οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμων δουλεύουν με ζωντανά μικρόβια, τα οποία τρέφονται με τα ούρα. Η τεχνολογία είναι όσο ″πράσινη″ μπορεί να γίνει, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και, επιπλέον, χρησιμοποιούμε απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία».
Κλείσιμο

Το όλο ερευνητικό πρόγραμμα «Urine-tricity» έχει χρηματοδοτηθεί από το αμερικανικό Ίδρυμα Μπιλ και Μελίνα Γκέιτς (του ιδρυτή της Microsoft), με τη συνεργασία της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Oxfam.

Το 2013, η ομάδα του Έλληνα ερευνητή στο Κέντρο Βιοενέργειας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, με την ανακοίνωσή της ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν τέτοιες μικροβιακές κυψέλες καυσίμων, θα μπορούσε να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης