Ιταλία: Παρατείνεται η αγωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ιταλία: Παρατείνεται η αγωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Σάββατο η κρίσιμη διαδικασία - Απαιτείται απλή πλειοψηφία

Ιταλία: Παρατείνεται η αγωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Άκαρπη ήταν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, αλλά ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ελπίζει πως ο υποψήφιος τον οποίο έχει προτείνει θα επικρατήσει το Σάββατο, όταν οι απαιτούμενες ψήφοι θα είναι σημαντικά λιγότερες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και μερικοί σύμμαχοί του τάσσονται υπέρ του 73χρονου Σέρτζιο Ματαρέλα, μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου και βετεράνου πολιτικού, ο οποίος πάντως, παρά την πολυετή θητεία του σε σημαντικές θέσεις, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους περισσότερους απλούς Ιταλούς.

Εάν δεν εκλεγεί ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ρέντσι —ο οποίος ασκεί την εξουσία λιγότερο από έναν χρόνο—, θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του στο κόμμα και να υπάρξει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μια πολιτική κρίση στην Ιταλία θα ενέτεινε περισσότερο την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη.

Οι τρεις ψηφοφορίες που έγιναν - μία την Πέμπτη, άλλες δύο την Παρασκευή - δεν είχαν αποτέλεσμα, με τα λευκά να κυριαρχούν. Ωστόσο η πραγματική δοκιμασία για τον Ρέντσι ήταν εξαρχής σαφές πως θα είναι η ψηφοφορία του Σαββάτου.

Για να εκλεγεί πρόεδρος πλέον απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή οι ψήφοι των 505 από τα 1.009 μέλη του εκλεκτορικού σώματος, το οποίο αποτελείται από κοινοβουλευτικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους. Στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης