Αίγυπτος: Στη φυλακή ηγετικά στελέχη κινημάτων νεολαίας που «έριξαν» τον Μουμπάρακ

Η απόφαση ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά τις ταραχές στις οποίες δεκαοκτώ διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους

Η ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία είχε επιβληθεί σε τρεις νέους, εκ των ηγετών της λαϊκής εξέγερσης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, επικυρώθηκε σήμερα από ένα ακυρωτικό δικαστήριο της Αιγύπτου, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές τους.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά τις ταραχές στις οποίες δεκαοκτώ διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, στην τέταρτη επέτειο από την εξέγερση στην οποία πρωταγωνίστησαν κινήματα της νεολαίας την 25η Ιανουαρίου 2011, στο αποκορύφωμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Αφότου ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, η κυβέρνηση του νυν αρχηγού του κράτους Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, εξαπέλυσε μια αιματηρή εκστρατεία καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης στο σύνολό της, κυρίως εναντίον των ισλαμιστών, αλλά και της αριστεράς και δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση το 2011.

Το ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές εναντίον των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος τους των Άχμαντ Μάχερ, Μοχάμεντ Άντελ και Άχμεντ Ντούμα, τριών νέων που είναι γνωστοί στην Αίγυπτο για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2011.

Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε τρία χρόνια φυλάκιση διότι είχαν οργανώσει ή συμμετάσχει σε μια απαγορευμένη διαδήλωση τον Νοέμβριο του 2013. Η μόνη πιθανότητα που έχουν πλέον να απελευθερωθούν είναι η απονομή χάριτος από τον πρόεδρο της χώρας.

Οι Μάχερ και Άντελ είναι αντίστοιχα ο ιδρυτής και ο εκπρόσωπος του Κινήματος της 6ης Απριλίου, μιας από τις νεολαιίστικες οργανώσεις που ήταν οι πιο ενεργές στην εξέγερση του 2011, ενώ ο Ντούμα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μπλόγκερ στην Αίγυπτο.

Είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2013, ενώ συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση στο Κάιρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο ο οποίος απαγορεύει κάθε διαδήλωση η οποία δεν έχει λάβει εκ των προτέρων άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είχαν κατηγορηθεί επίσης για επίθεση κατά οργάνων επιβολής της τάξης.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει επικριθεί με σφοδρότητα από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων ως ένα από αυτό που ακυρώνει τις ελευθερίες που είχαν κατακτηθεί χάρη στην εξέγερση του 2011.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr