Ο Σαρκοζί απέναντι στη Λεπέν και την... 24χρονη ανιψιά της

Ο Σαρκοζί απέναντι στη Λεπέν και την... 24χρονη ανιψιά της

Επέστρεψε στην ηγεσία της κεντροδεξιάς ο πρώην πρόεδρος

Ο Σαρκοζί απέναντι στη Λεπέν και την... 24χρονη ανιψιά της
Σαρκοζί και Λεπέν διασταυρώνουν από τώρα τα ξίφη τους για την προεδρία της Γαλλίας, όπως υποστηρίζει ο γαλλικός Τύπος, λίγες ώρες μετά την ανάδειξή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους.

Μετά την αναμενόμενη επικράτησή του στην εσωκομματική κάλπη που στήθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα, ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει δριμύτερος στη πολιτική σκηνή της Γαλλίας καθώς το 64,5% των στελεχών του UMP τον επέλεξε για αρχηγό της γαλλικής Δεξιάς.

Με την εφημερίδα «Liberation» να επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό δύσκολα θα του εξασφαλίσει την προεδρία της Γαλλίας, το 2017, ο Σαρκοζί δεν έχασε ευκαιρία. Σε χθεσινή συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «TF1», ο πρώην πρόεδρος ξεκαθάρισε πως το έργο του δεν θα είναι μοναχικό αλλά συλλογικό τείνοντας χείρα φιλίας στους πρώην πρωθυπουργούς της Γαλλίας. Ο Σαρκοζί παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς πως ήδη έχει εξασφαλίσει την στήριξη του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα αλλάζοντας ακόμα και το όνομα του UMP. Ο νέος ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορική της ηγέτιδας του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, φλερτάρει με την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ευρεία απήχηση των θέσεων της Ακροδεξιάς στους Γάλλους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα, ο Σαρκοζί, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, διατυμπανίζει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς και στη συνέχεια- αν τα καταφέρει το 2017- επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα πατάξει την παράνομη μετανάστευση.

Αν και οι εχθροί του τον κατηγορούν για αναξιοπιστία με αφορμή διάφορα σκάνδαλα, ανάμεσά τους και η υπόθεση «Bygmalion» (που αφορά τα πλαστά τιμολόγια στο κόμμα του για τα οποία έχει βρεθεί ο ίδιος στο στόχαστρο), ο Σαρκοζί δεν πτοείται. Θέλοντας να δείξει το «καλό του πρόσωπο», υποστηρίζει ότι, πρωταρχικός στόχος του είναι να ενώσει την γαλλική Δεξιά γιατί θα ήταν «αυτοκτονία» να ανταγωνιστεί το μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, με τον οποίο έχει τα ίδια όνειρα: να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων το 2017.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Ακροδεξιάς, τα μέλη του κόμματος πανηγυρίζουν για την θριαμβευτική επανεκλογή στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 100% (όπως ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ ουν).
Κλείσιμο

Η Μαρίν Λεπέν φλερτάρει ανοικτά με το Μέγαρο των Ηλυσίων δηλώνοντας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι θα κατακτήσει τη γαλλική προεδρία, το 2017. Η 46χρονη αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς ξεκινά την δεύτερη θητεία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, το 1972. Με τον Λεπέν να παραμένει επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, ο γαλλικός Τύπος επικεντρώνει την προσοχή του στην τρίτη γενιά Λεπέν, που αναδείχθηκε στο συνέδριο, την ανιψιά της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου. Η 24χρονη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είναι πλέον και επισήμως το Νο 3 του κόμματος αφού για πρώτη φορά εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του Εθνικού Μετώπου με πολύ καλό ποσοστό.



Η Μαριόν κατέχει από το 2012 τη μία από τις δύο έδρες του Εθνικού Μετώπου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ωστόσο, στο συνέδριο του κόμματος, το Σαββατοκύριακο, έκανε την ανατροπή μπαίνοντας στην Κεντρική Επιτροπή με ποσοστό 80%. Αν και έλαβε περισσότερες ψήφους από το νούμερο δύο του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό και από τον σύντροφο της Μαρίν Λεπέν, Λουί Αλό, αρνήθηκε να αναλάβει την αντιπροεδρία του κόμματος, θέλοντας να αποφύγει να γίνει το Εθνικό Μέτωπο «οικογενειακή υπόθεση». Για την εφημερίδα «Corriere Della Sera», η Μαριόν είναι το αστέρι της γαλλικής Ακροδεξιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης