Χέλμουτ Κολ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη

Χέλμουτ Κολ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη

«Αίσχος» χαρακτηρίζει ο Γερμανός πρώην καγκελάριος την απόφαση του Σρέντερ να επιτρέψει την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη

Χέλμουτ Κολ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη
Βιβλίο-φωτιά αποδεικνύεται το «Aus Sorge um Europa» («Από αγωνία για την Ευρώπη»), του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τετάρτη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung που προδημοσιεύει απόσπασμα του βιβλίου, ο Κολ ασκεί δριμεία επίθεση στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001 και επειδή συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Κολ οι αποφάσεις αυτές «ήταν από τα σοβαρότερα λάθη» που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλείσιμο

«Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας», τονίζει ο πρώην καγκελάριος.

Την ίδια ώρα, σε κεφάλαιο του βιβλίου ο Κολ αναφέρεται στη Ρωσία επικρίνοντας τους ηγέτες της Δύσης γιατί «απομόνωσαν» τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, ενώ χαρακτηρίζει «ριζοσπαστική και λυπηρή» την απόφαση της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) να συνεδριάσουν τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς την παρουσία των Ρώσων εκπροσώπων.

Παράλληλα, προειδοποιεί τις χώρες της Δύσης να μην καταστρέψουν «αυτό που πετύχαμε στο παρελθόν». 
Ο Κολ αναμένεται να παρουσιάσει το βιβλίο του στη Φραγκφούρτη παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης