Πρώτο χτύπημα των Τζιχαντιστών στη Δύση

Πρώτο χτύπημα των Τζιχαντιστών στη Δύση

Το Χαλιφάτο ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία Καναδού Τζιχαντιστή που κατονομάζει ως τον δράστη της επίθεσης - Γνωστός στις αρχές, του είχαν αφαιρέσει το διαβατήριο - Συνταξιούχος αστυνομικός ο "ήρωας" που σκότωσε τον ένοπλο τρομοκράτη

Πρώτο χτύπημα των Τζιχαντιστών στη Δύση
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν κηρυχθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς μετά τα τραγικά γεγονότα στο Καναδικό κοινοβούλιο που κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έναν στρατιώτη-φρουρό στο Μνημείο Πεσόντων της Οτάβα και τον ένοπλο δράστη της επίθεσης. Μιας επίθεσης που με τρόμο συνειδητοποίησαν οι αρχές πως ήταν η δεύτερη που έπρεπε να αποδοθεί σε τρομοκρατικό χτύπημα και δη σε χτύπημα Τζιχαντιστών, αφού είχε προηγηθεί το προ ημερών περιστατικό με τον θάνατο ενός ακόμα στρατιώτη στο Κεμπέκ που τον είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητό του φανατικός ισλαμιστής.

Με φόντο πάντως τα τραγικά γεγονότα στο Καναδικό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, συνέντευξη τύπου απο την καναδική Αστυνομία με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Αστυνομίας της Οττάβας Σαρλ Μπορντελό, του δημάρχου Οττάβας Τζιμ Γουότσον, του Ζιλ Μισό από την εθνική επιτροπή της καναδικής αστυνομίας και του υποπτέραρχου Κρίστοφερ Κόουτς, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα του Καναδά.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο με το δράστη λίγο πριν την επίθεση στο Μνημείο Πεσόντων
Κλείσιμο
!



Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Αστυνομίας τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των καναδικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και αυτή την στιγμή και δεν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό και την ταυτότητα των υπόπτων. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας παρότρυνε τους πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο πρωτεύουσας το επόμενο διάστημα!



Ο Ζιλ Μισό της εθνικής επιτροπής της καναδικής αστυνομίας (RCMP) τόνισε ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες της χώρας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών ασφαλείας. Ο δημάρχος της Οττάβας Τζιμ Γουότσον έκανε λόγο για μία τραγική και δυσάρεστη ημέρα όχι μόνο για την Οττάβα, αλλά και για ολόκληρη την χώρα.

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα, μέσω του λογαριασμού του Ισλαμικού Χαλιφάτου στo Twitter, η φωτογραφία και τα στοιχεία του δράστη της επίθεσης στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πρόκειται για έναν Καναδό υπήκοο, ονόματι Μάικλ Τζόζεφ Χαλ, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ, πήρε το όνομα Μάικλ Ζέχαφ Μπίμπο και εντάχθηκε στις τάξεις των Τζιχαντιστών.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι αρχές της Οττάβας καλούνται τώρα να διερευνήσουν και το πως κατάφερε ο δράστης, ή οι δράστες, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν ο 32χρονος έδρασε μόνος, να πλησιάσει σε απόσταση βολής τον φρουρό στο Μουσείο Πεσόντων, ή πολύ περισσότερο πώς κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο.

Το χρονικό της τραγωδίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων, τον 24χρονο Τζέισον Κιρίλο.



Η φωτογραφία του Καναδού Τζιχαντιστή που αναρτήθηκε στο Twitter από το Ισλαμικό Χαλιφάτο

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και στο κοινοβούλιο.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.



Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε γρήγορα, ενώ όπως έγινε γνωστό, εκείνη την ώρα μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Έπειτα από τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Μάλιστα, στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.



Άρση του αποκλεισμού στο κέντρο της Οττάβα

Την άρση του αποκλεισμού ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας, που επιβλήθηκε μετά τη χθεσινή επίθεση στο κοινοβούλιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας ένοπλος και ένας Καναδός στρατιώτης, ανακοίνωσε η αστυνομία της Οττάβα στον Καναδά.


Η πρώτη ανακοίνωση της καναδικής αστυνομίας



«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινιζόταν ότι η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο για το κοινό.

«Δεν θα φοβηθούμε», λέει ο Καναδός πρωθυπουργός

«Ο Καναδάς δεν θα φοβηθεί», ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους πολίτες της χώρας.

«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να φοβηθεί» είπε ο Χάρπερ και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.





«Αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας -και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας- για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά», σημειώσε.
































 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης