Ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει η επιδημία του Έμπολα, προειδοποιεί ο Ομπάμα

Ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει η επιδημία του Έμπολα, προειδοποιεί ο Ομπάμα

Ο Ομπάμα τόνισε ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, που έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, πρέπει να σταματήσει "στην πηγή της", την Αφρική

Ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει η επιδημία του Έμπολα, προειδοποιεί ο Ομπάμα
Την απογοήτευσή του επειδή "ο κόσμος δεν κάνει αρκετά" για να σταματήσει την επιδημία του Έμπολα εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε μια συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων από τις χώρες που συναποτελούν τον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, που έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, πρέπει να σταματήσει "στην πηγή της", την Αφρική. Σημείωσε όμως ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι αποτελεσματικό και είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η επιδημία στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού Σον Ντόνοβαν, έκανε έκκληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της καταπολέμησης της επιδημίας και να χορηγηθούν άμεσα τα 250 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ζητηθεί από το Πεντάγωνο. Σε επιστολή του προς την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει το θέμα, ο Ντόνοβαν υπογράμμισε ότι η εκταμίευση μικρών δόσεων μπορεί να επιβραδύνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τελικά να αυξήσει το συνολικό κόστος. "Η ταχεία διάδοση του ιού στη δυτική Αφρική δείχνει ότι ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Κάθε λεπτό μετράει", τόνισε.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ανακοίνωνε ότι θέτει υπό παρακολούθηση συνολικά 76 ανθρώπους που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον Λιβεριανό Τόμας Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο του Ντάλας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του CDC Τόμας Φρίντεν, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται όλοι όσοι μπήκαν στο δωμάτιο του ασθενούς αλλά και εκείνοι που ήρθαν σε επαφή με το αίμα του κατά τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Μέχρι στιγμής μόνο μια νοσοκόμα, η 26χρονη Νίνα Φαμ, ασθένησε από τον Έμπολα αφού φρόντισε τον Ντάνκαν. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση, δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι αισθάνεται καλά.

Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκενμπεργκ και η σύζυγός του αποφάσισαν να δωρίσουν το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων στο CDC με στόχο την καταπολέμηση του Έμπολα. "Πρέπει να θέσουμε σύντομα υπό έλεγχο τον Έμπολα ώστε να μην διαδοθεί περισσότερο και να μην γίνει μια μακροχρόνια, παγκόσμια κρίση και να καταλήξουμε να αγωνιζόμαστε για δεκαετίες εναντίον του, σε ευρεία κλίμακα, όπως έγινε με τον HIV ή με την πολιομυελίτιδα", υποστήριξε ο Ζούκενμπεργκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης