ΗΠΑ: Είδε ξανά έπειτα από 33 χρόνια χάρη σε «βιονικό» μάτι

ΗΠΑ: Είδε ξανά έπειτα από 33 χρόνια χάρη σε «βιονικό» μάτι

Ο 66χρονος από την Βόρειο Καρολίνα υποβλήθηκε σε επέμβαση όπου τοποθετήθηκε ειδική ηλεκτρονική συσκευή στο μάτι του

ΗΠΑ: Είδε ξανά έπειτα από 33 χρόνια χάρη σε «βιονικό» μάτι

Είχε χάσει την όραση του για 33 χρόνια, εξαιτίας σπάνιας πάθησης στον αμφιβληστροειδή, αλλά χάρη στην επιστήμη ο 66χονος Λάρι Χέστερ από τη Βόρειο Καρολίνα μπόρεσε να δει και πάλι.
Έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο Χέστερ απέκτησε ένα «βιονικό» μάτι, στο οποίο μία ειδική ηλεκτρονική συσκευή του δίνει τη δυνατότητα να δει φως χάρη στα φωτεινά σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλό του.

Σε βίντεο που κατέγραψε την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία η ειδική συσκευή από τον γιατρό του ο Χέστερ αναπήδησε ελαφρά στην καρέκλα του και φώναξε πως βλέπει.
Η χαρά της συζύγου του ήταν έκδηλη, καθώς όταν πήρε θετική απάντηση στην ερώτηση: «Αλήθεια, βλέπεις;», έτρεξε στην αγκαλιά του και του έδωσε ένα τρυφερό φιλί.

Ο 66χρονος που είναι ο έβδομος άνθρωπος στις ΗΠΑ που έχουν το μάτι αυτό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς και δήλωσε: «Απορώ τι έκανα και είμαι τόσο τυχερός. Γιατί εγώ; Αλλά, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω όσα έμαθα από αυτό, θα βοηθήσω και άλλους».
Το ζεύγος είχε χάσει κάθε ελπίδα, αλλά η σύζυγος του Χέστερ διάβασε για την επαναστατική επέμβαση σε ένα άρθρο, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στους αρμόδιους γιατρούς.
Κλείσιμο
«Ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καμία ελπίδα αλλαγής και όταν το είδα, ενθουσιάστηκα», δήλωσε η Τζέρι Χέστερ.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ντιουκ που εξέλιξε την τεχνική, το «βιονικό» μάτι χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία μέσω της οποίας ο σένσορας που βρίσκεται τοποθετημένος στο μάτι λαμβάνει τα φωτεινά σήματα που στέλνονται από κάμερα των ειδικών γυαλιών τα οποία φοράει ο ασθενής.

Σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου αναφέρεται πως ο ασθενής μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα, την κίνηση ανθρώπων, να διαβάσει μεγάλα γράμματα, λέξεις, ή φράσεις και να ασχοληθεί με καθημερινή δραστηριότητα, όπως να περπατήσει στο πεζοδρόμιο.

Προς το παρόν, βέβαια, ο 66χρονος δε μπορεί να δει καθαρά, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν πως στην πορεία  θα μάθει να χειρίζεται τη συσκευή ώστε να μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης