Σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία

Σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις πολεμικές επιχειρήσεις - Τη συμφωνία καλοσωρίζει το Κρεμλίνο

Σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία
Σε ισχύ φαίνεται να είναι από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) η συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία στην οποία κατέληξαν η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Την πληροφορία για την υπογραφή συμφωνίας στο Μινσκ επιβεβαίωσαν τόσο ο ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο όσο και εκπρόσωποι των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal λίγα λεπτά μετά τις 6 ο ουκρανικός στρατός και οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πολεμικές επιχειρήσεις
 
Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι, στο Μινσκ της Λευκορωσίας η επονομαζόμενη «Ομάδα Επαφής»- αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ- είχαν σήμερα το πρωί συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, αν δηλαδή στο σχέδιο των επτά σημείων που είχε προτείνει χτες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις από την ουκρανική πλευρά.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, επετεύχθη συμφωνία 14 σημείων, ωστόσο ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στη συνάντηση του Μινσκ, Χάιντι Ταλιαβίνι, η συμφωνία περιλαμβάνει «πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, απόσυρση στρατευμάτων και ανταλλαγή κρατουμένων στη λογική "all-for-all"».

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου με τον εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να αναφέρει σε δήλωσή του ότι η Μόσχα καλοσωρίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην συνάντηση της ομάδας επαφής και εκφράζει την ελπίδα του για την λεπτομερή εφαρμογή των συμφωνιών από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και την οποία επικαλείται το πρακτορείο Itar-Tass η ομάδα επαφής σχεδιάζει ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται βήμα προς βήμα οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός. Στο κείμενο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα υπάρχει αναφορά στην απόσυρση στρατευμάτων από κατοικημένες περιοχές ενώ προς ώρας φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων πολέμου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης