Ουκρανία: Απαγορεύει την είσοδο ρωσικών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια

Ουκρανία: Απαγορεύει την είσοδο ρωσικών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια

Το ρωσικό φορτίο θα παραδοθεί στα σύνορα και θα μεταφερθεί εν συνεχεία με οχήματα του Ερυθρού Σταυρού, δηλώνει η ουκρανική προεδρία - Δεν μετέχει ο στρατός, τονίζουν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Απαγορεύει την είσοδο ρωσικών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια
Εν μέσω των φόβων ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην ανατολική Ουκρανία υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής επιχείρησης, το Κίεβο ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εάν συνοδεύεται από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το ρωσικό φορτίο θα παραδοθεί στα σύνορα και θα μεταφερθεί εν συνεχεία με οχήματα του Ερυθρού Σταυρού, δηλώνει η ουκρανική προεδρία τονίζοντας ότι όλη η διαδικασία θα τελεί υπό τον έλεγχό της.

«Το φορτίο θα μεταφορτωθεί σε οχήματα μεταφοράς [στα σύνορα] από τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν θα επιτρέψουμε καμία συνοδεία από μέλη του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων ή του στρατού. Όλα θα είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς» δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Βάλερι Τσάλβ στους δημοσιογράφους.

Καθ' οδόν προς Ουκρανία 280 ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Η οχηματοπομπή για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία που είχε προαναγγείλει η Ρωσία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, με 280 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και γεννήτριες. 
Κλείσιμο

Η Μόσχα ανέφερε ότι στην αποστολή δεν συμμετέχει ο ρωσικός στρατός -η παράδοση γίνεται υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και με τη συμφωνία του Κιέβου- καθώς δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για επέμβαση με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια.

To ρωσικό πρακτορείο Itar Tass αναφέρει ότι τα φορτηγά ξεκίνησαν από τη Μόσχα το πρωί της Τρίτης με συνολικό φορτίο περίπου 2.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο έχει συγκεντρωθεί από δωρεές. 

Πρόκειται κυρίως για σιτηρά, ζάχαρη, βρεφικές τροφές, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, υπνόσακους και γεννήτριες διάφορων ειδών.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ ανέφερε ότι «όλα έχουν συμφωνηθεί με το Κίεβο». Η αποστολή γίνεται χωρίς συμμετοχή του ουκρανικού στρατού, υπογράμμισε ιδιαίτερα o Πέσκοφ σύμφωνα με το RT.

Δυτικές χώρες δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για ρωσική επέμβαση υπέρ των ενόπλων στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία παραμένουν συγκεντρωμένες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είχε ταχθεί τη Δευτέρα εναντίον «μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία με οποιοδήποτε πρόσχημα, ακόμη και ανθρωπιστικό». «Απαράδεκτο» είχε χαρακτηρίσει και η Ουάσινγκτον αυτό το ενδεχόμενο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης