MH17: Η πτήση που κόστισε τη ζωή σε 80 παιδιά και 100 επιστήμονες

MH17: Η πτήση που κόστισε τη ζωή σε 80 παιδιά και 100 επιστήμονες


MH17: Η πτήση που κόστισε τη ζωή σε 80 παιδιά και 100 επιστήμονες
Ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναζητά απαντήσεις, ψάχνοντας να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στους επιβάτες της μοιραίας πτήσης MH17, τις 298 αθώες ψυχές που έχασαν τη ζωή τους με τον τραγικό αυτό τρόπο.

Ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνονται 80 παιδιά αλλά και 100 κορυφαίοι ερευνητές, επιστήμονες και ακτιβιστές, οι οποίοι πήγαιναν στο 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο για την καταπολέμηση του AIDS στη Μελβούρνη.

Συνολικά, στο αεροπλάνο επέβαιναν 189 Ολλανδοί, 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι και 10 Βρετανοί, ενώ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η ταυτότητα τριών ατόμων.

Όλοι ξεκίνησαν το μακρινό αυτό ταξίδι από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικά όνειρα και ελπίδες, όμως η μοίρα όλων ήταν κοινή και κανείς τους δεν μπορούσε να το φανταστεί.

Κλείσιμο

Το διαβατήριο ενός εφήβου από την Ολλανδία βρέθηκε στα συντρίμμια του αεροπλάνου


Ο Μο, 12 ετών, η Εύη, 10 ετών και ο Ότις Μάσλιν, οκτώ ετών - Πετούσαν με τον παππού τους στην Κουάλα Λουμπούρ


Ο Γκλεν Τόμας, ένας 49χρονος εργαζόμενος του ΟΗΕ από την Μπλάκπουλ, ήταν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος

Κάποιοι από τους επιβάτες ένιωθαν απλά ανήσυχοι λίγη ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης, κυρίως λόγω της τραγωδίας με την πτήση MH370 της ίδιας εταιρείας, που εξαφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Στα παρακάτω πλάνα που τράβηξε ένας από τους επιβάτες της πτήσης MH17 -μαλαισιανής υπηκοότητας- όλα κυλούν καλώς λίγο πριν το Boeing ξεκινήσει το ταξίδι του. Οι επιβαίνοντες ετοιμάζονται για την απογείωση και τακτοποιούν τις αποσκευές και τα προσωπικά τους αντικείμενα στα ντουλάπια, αγνοώντας ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο τους ταξίδι.



Ο Αλί Σαλίμ, όμως, στο βίντεο 14 δευτερολέπτων που τράβηξε, φαίνεται πως είχε ένα κακό προαίσθημα αφού στη λεζάντα του έγραψε: «Bismillah ... # hatiadasikitgentar (Στο όνομα του Θεού... αισθάνομαι λίγο νευρικός».

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλίμ είπε πως ο αδελφός του γυρνούσε σπίτι για διακοπές, μετά τις σπουδές για το διδακτορικό του στην Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. 

Δυστυχώς, οι φόβοι του νεαρού έγιναν πραγματικότητα και πλέον, το μόνο που απέμεινε από το αεροπλάνο είναι τα συντρίμμια του, ενώ τα πτώματα των άτυχων επιβατών είναι διασκορπισμένα σε χωράφια με σιτάρι, στο σημείο όπου κατέπεσε το Boeing.

Τα πρόσωπα πίσω από την τραγωδία

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας παππούς που ταξίδευε με τα τρία του εγγόνια ηλικίας μεταξύ οκτώ και 12 ετών.

Ο Νικ Νόρις από το Περθ της Αυστραλίας πετούσε με τα εγγόνια του Μο, 12 ετών, Εύη, 10 ετών, και Ότις Μάσλιν, οκτώ ετών. Όλη η οικογένεια ήταν σε διακοπές και οι γονείς των παιδιών είχαν παραμείνει στο Άμστερνταμ για λίγες επιπλέον ημέρες, αλλά ο κ. Νόρις πήρε τα εγγόνια του με την πτήση MH17 με προορισμό την Αυστραλία ώστε να μη χάσουν χρόνο για το σχολείο τους, όπως μετέδωσαν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Αυστραλίας.

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στις βάρδιες τού κόστισε τη ζωή του αεροσυνοδού Σαντζίντ Σιχ Σαντού. Ο άτυχος άνδρας ζήτησε από συνάδελφό του να αλλάξουν βάρδιες προκειμένου να συναντήσει νωρίτερα την οικογένειά του. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι η σύζυγός του, επίσης αεροσυνοδός, είχε σταθεί τυχερή τον Μάρτιο καθώς άλλαξε την τελευταία στιγμή τη βάρδιά της και δεν μπήκε ποτέ στη μοιραία πτήση της Malaysian Airlines που εξαφανίστηκε.



Ακόμη, ένας Ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS ήταν ανάμεσα στους 298 επιβάτες του αεροσκάφους και μαζί με άλλους που μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη.



Ο Γεπ Λάνγκε, που είχε πίσω του 30 χρόνια έρευνας στη μάχη κατά του ιού και της ασθένειας. Ήταν πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για το AIDS (IAS), η οποία και διοργανώνει το συνέδριο και ήταν υπέρμαχος της διάθεσης φθηνών φαρμάκων για την ασθένεια σε χώρες της Αφρικής.



«Έαν ήταν στην πτήση, τότε έχουμε χάσει έναν γίγαντα στη μάχη κατά της ασθένειας» είπε στο Reuters ο σημερινός πρόεδρος της IAS, Κρις Μπέυρερ.

Στα θύματα της τραγωδίας συμπεριλαμβάνεται και ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος επρόκειτο, επίσης, να μετάσχει στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη.

Ακόμη, δύο οπαδοί της Νιουκάστλ φαίνεται να ήταν επίσης μεταξύ των Βρετανών που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα. Ιστοσελίδα για την ποδοσφαιρική ομάδα αναφέρει ότι δύο άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο Boeing στο δρόμο τους για τη Νέα Ζηλανδία, όπου θα παίξει η ομάδα.

Ένας από τους δύο οπαδούς πιστεύεται ότι ήταν ο Τζον Αλντερ, ο οποίος ήταν 60 ετών.

Ο πιστός υποστηρικτής ήταν γνωστός στους άλλους οπαδούς ως «ο εργολάβος», εξαιτίας της παράδοσης να φορά κοστούμι σε κάθε παιχνίδι. Πιστεύεται ότι είχε χάσει μόνο έναν αγώνα από το 1973, από τότε που άρχισε να παρακολουθεί και να ακολουθεί την ομάδα σε όλο τον κόσμο για τα παιχνίδια της.


Μια ολόκληρη οικογένεια από την Ινδονησία έχασε τη ζωή της στην αεροπορική τραγωδία - Ο John Paulissen, η σύζυγός του Yuli Hastini και τα δύο τους παιδιά, ο Martin Arjuna Paulissen, πέντε ετών και η Sri Paulissen, τριών ετών


Θρήνησαν θύματα και στα δύο Boeing των Malaysia Airlines

Επίσης, ένα ζευγάρι από την Αυστραλία που έχασε τον γιο του και τη νύφη του στην πτήση των Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τον Μάρτιο θρηνεί τώρα και άλλους συγγενείς του, που επέβαιναν στο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας που κατέπεσε την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αϊρίν και ο Τζορτζ Μπάροουζ, από το Μπιλόιλα του Κουίνσλαντ, έχασαν τον γιο τους Ρόντνεϊ και τη νύφη τους Μέρι οι οποίοι επέβαιναν μαζί με ακόμη 237 ανθρώπους στη μοιραία πτήση MH370 των Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.

Η θετή εγγονή του ζευγαριού, η Μαρί Ριζκ, και ο σύζυγός της Άλμπερτ επέβαιναν στην πτήση MH17 η οποία κατέπεσε χθες στην ανατολική Ουκρανία.


Ο 20χρονος φοιτητής Richard Mayne ήταν άλλο ένα θύμα του αεροπορικού δυστυχήματος – Ο Βρετανός είχε σπουδάσει μαθηματικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds










Η Ολλανδή φοιτήτρια και αθλήτρια Karljin Keijzer

Ο Μο, 12 ετών, η Εύη, 10 ετών και ο Ότις Μάσλιν, οκτώ ετών, από την Αυστραλία


Η  Fatima Dyczynski, με καταγωγή από την Αυστραλία, είχε ιδρύσει την εταιρεία δεδομένων Xoterra Space 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης