Σειρήνες πολέμου στην Ιερουσαλήμ - Ανένδοτος για εκεχειρία ο Νετανιάχου

Σειρήνες πολέμου στην Ιερουσαλήμ - Ανένδοτος για εκεχειρία ο Νετανιάχου

Στους 80 οι Παλαιστίνοι νεκροί, τουλάχιστον 31 σκοτώθηκαν την Πέμπτη - Νετανιάχου: «Δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία»

Σειρήνες πολέμου στην Ιερουσαλήμ - Ανένδοτος για εκεχειρία ο Νετανιάχου
Διαρκώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές ενάντια στη Χαμάς στη Γάζα.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σειρήνες πολέμου ήχησαν σε όλη την Ιερουσαλήμ, προμηνύοντας επίθεση ρουκετών. Αξίζει να σημειωθεί πως οκτώ μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα την Πέμπτη, ενώ πέντε από αυτούς ήταν παιδιά.

Εξάλλου, από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από 80 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 31 σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Κλείσιμο
Ωστόσο, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση DCI-Palestine που προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών, 14 ανήλικοι σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Γάζα.

Συνολικά η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε την Πέμπτη 60 στόχους στη Γάζα, ανεβάζοντας σε συνολικά 800 τον αριθμό των επιδρομών από την έναρξη της επιχείρησης με την ονομασία «Προστατευμένη Παρυφή» (Protected Edge).



«Τα αποτελέσματα του ισραηλινού στρατού είναι προς το παρόν σημαντικά και θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν.

Όμως η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, εξαιτίας της οποίας έχουν ερημώσει οι δρόμοι της Γάζας, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 84 ρουκέτες έχουν έπεσαν από τα μεσάνυχτα στο ισραηλινό έδαφος και ακόμη 12 αναχαιτίστηκαν. Συνολικά περισσότερες από 220 ρουκέτες έχουν πλήξει το Ισραήλ από την έναρξη των εχθροπραξιών.


ΟΗΕ: Άμεση η ανάγκη για εκεχειρία στη Γάζα

Εξάλλου, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε την Πέμπτη να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε ο Μπαν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Μπαν.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.



Ο Μπαν αναφέρθηκε «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» και εκτίμησε ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.

Τέλος, ο Μπαν υπογράμμισε ότι «μόνο μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμη ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».


Νετανιάχου: «Δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι μια εκεχειρία με τη Χαμάς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

«Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων και Άμυνας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Παρόλα αυτά ο Νετανιάχου αρνήθηκε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, που εξαρτάται στο θέμα αυτό από το Ισραήλ, όπως το απαιτούν κάποια σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του και κάποιοι βουλευτές της δεξιάς και της ακροδεξιάς. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως η Ρωσία στην Τσετσενία», σχολίασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. 

Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, αντί για το κοινοβούλιο που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.

Εξάλλου ο Νετανιάχου εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για την υποστήριξη που έλαβε από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χθες καταδίκασε «έντονα» τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ και εξέφρασε στον ισραηλινό πρωθυπουργό «την αλληλεγγύη της Γαλλίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης