Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το μακελειό στην Οδησσό

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το μακελειό στην Οδησσό

Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το καμμένο κτήριο στην Οδησσό, όπου κάηκαν ζωντανοί 39 άνθρωποι - Φήμες για προβοκάτσια - Συνεχίζεται η επιχείρηση της κυβέρνησης στις ανατολικές πόλεις

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το μακελειό στην Οδησσό
Δυο μέρες μετά το μακελειό που συνέβη στην Οδησσό, όταν στο φλεγόμενο κτήριο των συνδικάτων της πόλης βρήκαν τραγικό θάνατο 39 άνθρωποι, συνεχίζεται αμείωτος ο διπλωματικός πόλεμος Κιέβου - Μόσχας. 

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατήγγειλε εκ νέου τη Ρωσία πως με δυνάμεις που έχει στείλει στο έδαφός της επιχειρεί τη συνεχή αποσταθεροποίηση της χώρας του: «Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας»

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε ακόμα μια φορά προς το Κίεβο να σταματήσει τον πόλεμο που έχει κηρύξει στους ίδιους τους πολίτες της Ουκρανίας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όπου τόνισαν τη σημασία που έχει να αναληφθεί «αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κλείσιμο


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Όπως διαμορφώνεται πάντως η κατάσταση, η κυβέρνηση του Κιέβου δείχνει να μην κάνει πίσω στην προσπάθεια να «ανακαταλάβει» όλες τις ανατολικές πόλεις της χώρας που ζητούν δημοψηφίσματα για να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσχωρήσουν στη ρωσική ομοσπονδία. 

Κραματόρσκ, Ντονέτσκ, Μαριούπολη, Σλαβιάνσκ και Οδησσός ήταν και την Κυριακή στο επίκεντρο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» όπως την ονομάζει το Κίεβο, με δυνάμεις να επιτίθενται στους Ρωσώφωνους, προσπαθώντας να καταπνίξουν τις κινήσεις τους.

Το ρήγμα στο εσωτερικό της Ουκρανίας δείχνει να βαθαίνει, με τη χώρα να βρίσκεται περισσότερο προ του γενικευμένου εμφυλίου, παρά της αποκλιμάκωσης της κατάστασης. 

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το μακελειό στην Οδησσό

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το κτήριο που έγινε ο τάφος δεκάδων ανθρώπων και απότισαν φόρο τιμής στους νεκρούς. Οι συγκεντρωμένοι στάθηκαν κάτω από τη βροχή μπροστά στο κτήριο που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη φωτιά, και εξοργισμένοι επιτέθηκαν φραστικά στους αστυνομικούς που στέκονταν στην είσοδο φρουρώντας το. 



Οι εικόνες που καταγράφηκαν μέσα στο καρβουνιασμένο κτήριο είναι σοκαριστικές.



Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι, κάνοντας πορεία διαμαρτυρίας, έφτασαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, όπου κρατούνταν από το βράδυ της Παρασκευής περίπου 170 Ρωσόφωνοι διαδηλωτές που γλίτωσαν από τη φωτιά. Το εξαγριωμένο πλήθος κρατώντας δοκάρια και λοστούς προσπάθησε να εισβάλει στο κτήριο, ενώ απείλησαν ακόμα και με μπουλντόζες να ρίξουν την είσοδο.



Λίγο αργότερα, σε ένδειξη καλής θέλησης οι αρχές απελευθέρωσαν 67 άτομα από τους συλληφθέντες, που έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. 



Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατονόμασε την αστυνομία ως υπεύθυνη για το τραγικό μακελειό και ανακοίνωσε πως καρατομήθηκαν οι υπεύθυνοι. Πάντως, ο Γιατσενιούκ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα της παρουσίας Ρώσων πρακτόρων στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή δείχνει έναν άνθρωπο που μοιάζει να ανήκει στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας, φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και σηκώνοντας το περίστροφο που κρατά πυροβολεί πολλές φορές προς το φλεγόμενο κτήριο, που είναι γεμάτο κόσμο. 


 
Ανακύπτουν έτσι σοβαρά ερωτήματα, που αλλάζουν τα δεδομένα για το κατά πόσο ο ρόλος της αστυνομίας ήταν καθοριστικός για το θάνατο 39 ανθρώπων στο σημείο, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες πως οι αστυνομικοί ήταν απλώς θεατές των ακραίων εθνικιστών που έκαψαν ζωντανούς τους ρωσόφωνους στο κτήριο των συνδικάτων.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, παραδέχτηκε τις ευθύνες τις αστυνομίας στο μακελειό και ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν καθώς απέτυχαν στο έργο τους.

Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, υποστήριξε, (τα σχέδια) «αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί», κατονομάζοντας τη Ρωσία πως βρίσκεται πίσω από το κύμα βίας.

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ως ένδειξη πένθους, ο Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε «τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φρικτής τραγωδίας» και διαβεβαίωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσει ποιος δεν έκανε το καθήκον του».



Στο μεταξύ όλο και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για προβοκάτσια που οδήγησε στο μακελειό.

Το ρωσικό  Channel One έβαλε σε χρονολογική σειρά όλα τα γεγονότα για το τι συνέβη στην Οδησσό την Παρασκευή.

Η βία ξεκίνησε όταν το πλήθος που διαδήλωνε στην πόλη συναντήθηκε με μια ομάδα που έμοιαζε με αντικυβερνητικούς ακτιβιστές. Φορούσαν κόκκινες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, προσδιορισμός για τους αυτονομιστές, και κόκκινες ζώνες. Μερικοί από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην σκηνή έφεραν τα ίδαι χαρακτηριστικά.



Η εμφανώς μικρότερη ομάδα των υποτιθέμενων ακτιβιστών άρχισε να επιτίθεται στην πορεία, προκαλώντας τους διαδηλωτές. Σε κάποιο σημείο η γραμμή της αστυνομίας άνοιξε ώστε να περάσουν όσοι φορούσαν κόκκινες κορδέλες και μετά έκλεισε πίσω τους, με προφανή στόχο να τους προστατεύσει. Στη συνέχεια ένα βίντεο δείχνει ένα άτομο πίσω από τη γραμμή της αστυνομίας να πυροβολεί το πλήθος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης