Ν. Κορέα: Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αγνόησε την προειδοποίηση ότι το πλοίο θα γίνει «υγρός τάφος»

Ν. Κορέα: Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αγνόησε την προειδοποίηση ότι το πλοίο θα γίνει «υγρός τάφος»

Καπετάνιος του πλοίου είχε επισημάνει τα προβλήματα ευστάθειας που αντιμετώπιζε το φέρι - Το επιπλέον φορτίο και η αναδιαμόρφωση που υπέστη επηρέασαν τη σταθερότητα του

Ν. Κορέα: Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αγνόησε την προειδοποίηση ότι το πλοίο θα γίνει «υγρός τάφος»

Την ώρα που η Νότιος Κορέα θρηνεί 212 νεκρούς και αναμένει με αγωνία για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 90 αγνοουμένων του μοιραίου Sewol που βυθίστηκε στην Κίτρινη Θάλασσα παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες μαθητές, νέες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πλοίαρχος του φέριμποτ που την ημέρα της ναυτικής τραγωδίας ήταν εκτός υπηρεσίας, αναφέρει ότι είχε επισημάνει επανειλημμένως στην πλοιοκτήτρια εταιρεία τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το πλοίο, αλλά οι υπεύθυνοι τον αγνόησαν.

Κλείσιμο

Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας, Γιανγκ Γιονγκ-Τζιν, ο πλοίαρχος, ο οποίος έχει γίνει γνωστός μόνο με το όνομα Σιν, κατέθεσε ότι είχε ειδοποιήσει την εταιρία σχετικά με «σοβαρό πρόβλημα σταθερότητας» του Sewol.

Η Chonghaejin Marine Co., όπως αναφέρει το Associated Press, είχε αποκτήσει το 2012 το πλοίο και στη συνέχεια, έπειτα από εντολή του προέδρου της εταιρίας, αναδιαμορφώθηκαν οι χώροι και προστέθηκαν επιπλέον καμπίνες στο τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κατάστρωμα ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του.

Ο Σιν, δήλωσε πως αυτές οι παρεμβάσεις επηρέασαν την ισορροπία του πλοίου, ενώ όταν ειδοποίησε την εταιρεία για τα προβλήματα που προέκυπταν, δεν έδωσαν σημασία στα λεγόμενά του.

Παρότι τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη βύθιση το πλοίο ερευνώνται από τις τοπικές αρχές, οι ειδικοί επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το Sewol μετέφερε φορτίο τρεις φορές παραπάνω από το επιτρεπτό.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα κλήθηκε να καταθέσει ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας, Κιμ Χαν-Σικ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια έκανε λόγο για «πραγματική τραγωδία», επισημαίνοντας πως «ο ίδιος και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι της εταιρίας είναι υπεύθυνοι για τη σοβαρή αμαρτία που άφησαν κάτι τέτοιο να συμβεί».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας απολογήθηκε για το συμβάν, αναφέροντας πως οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν ανεπαρκείς.

Ωστόσο, η απολογία της Παρκ Γκεούν - χιε, δεν έπεισε τις οικογένειες των θυμάτων.

«Μία απολογία ενώπιον μελών της κυβέρνησης και κεκλεισμένων θυρών, δε θεωρείται απολογία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των οικογενειών, Γιοο Γκιεονγκ-γκεουν.

Επιπλέον, οι συγγενείς των νεκρών καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αργά αντανακλαστικά, υποστηρίζοντας πως αν τα σωστικά συνεργεία είχαν βρεθεί στο σημείο γρηγορότερα μπορεί να είχαν σωθεί πολλοί εκ των επιβαινόντων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης