Ο καπετάνιος που έφθασε πρώτος στο ναυάγιο καταγγέλλει!

Ο καπετάνιος που έφθασε πρώτος στο ναυάγιο καταγγέλλει!

Συνεχίζουν  να ερευνούν το κουφάρι του πλοίου για τον εντοπισμό των υπόλοιπων επιβαινόντων

Ο καπετάνιος που έφθασε πρώτος στο ναυάγιο καταγγέλλει!

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τη ναυτική τραγωδία του Sewol στη Νότιο Κορέα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 205 και τους αγνοούμενους να αγγίζουν τους 97.

Οι δύτες παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες των περασμένων ημερών δε σταμάτησαν να ερευνούν στο κουφάρι του πλοίου για τον εντοπισμό των υπόλοιπων επιβαινόντων, ενώ δίνουν μάχη με τα υπόγεια ρεύματα που έχουν ταχύτητα 8,64 χλμ ανά ώρα.

Κλείσιμο

Παρότι, η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει πιστοποιηθεί, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μαθητές του σχολείου Ντάνουον, οι οποίοι ταξίδευαν με το μοιραίο πλοίο στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής.

Όλα αυτά, την ώρα που στη δημοσιότητα δόθηκε νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τα πρώτα πλάνα από τη βύθιση του Sweol, όπως καταγράφηκαν από την κάμερα πετρελαιοφόρου που έσπευσε στο σημείο.

Όπως αναφέρει ο πλοίαρχος, Μουν Γε - σικ, το πετρελαιοφόρο ήταν το πρώτο που προσέγγισε το φέρι καθώς βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, αλλά αυτό που παρατήρησε ήταν ότι υπήρχαν «λίγες ενδείξεις» εγκατάλειψης πλοίου, το οποίο ήδη είχε πάρει κλίση 30 - 40 μοιρών.

«Κατάλαβα ότι θα βυθιζόταν με την πρώτη ματιά. Βρισκόταν σε τόσο κακή κατάσταση, που ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει ότι η διαδικασία εγκατάλειψης πλοίου ήταν σε εφαρμογή», δήλωσε ο κυβερνήτης του πετρελαιοφόρου στο CNN.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι τον χώριζαν μόλις 200 μέτρα από το Sewol όταν έλαβε το σήμα κινδύνου, αλλά κανείς δεν έδειχνε να εγκαταλείπει το πλοίο.

Πράγματι, κανείς δεν είχε ετοιμαστεί να φύγει από το μισοβυθισμένο φέρι καθώς όλοι οι επιβαίνοντες είχαν λάβει εντολή να φορέσουν τα σωσίβιά τους και να παραμείνουν καθηλωμένοι στις θέσεις τους.

Όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τον καπετάνιο που φρόντισαν να μεταφερθούν άμεσα στις σωστικές λέμβους των συνεργείων, αφήνοντας στο έλεος τους επιβάτες.

Ο Μουν Γε - σικ, ο οποίος επικοινώνησε με το πλήρωμα πριν αυτό εγκαταλείψει, τόνισε πως όλοι έπρεπε να σπεύσουν στις σωστικές λέμβους.

«Ο άνθρωπος αυτός ήταν άπειρος. Σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι ο κυβερνήτης στον ασύρματο», επισήμανε ο νοτιοκορεάτης.

«Θα έπρεπε να είχαν δώσει άμεσα εντολή για εγκατάλειψη. Έτσι θα είχαν σωθεί πολλές ζωές», πρόσθεσε και εξέφρασε την οργή του για την απόφαση του πλοιάρχου.

Μάλιστα, δήλωσε πως φαίνεται ότι το πλοίο πραγματοποίησε πολύ γρήγορα στροφή σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που μιλάει για αυτή την τραγική υπόθεση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σβήσει τους εφιάλτες που τον στοιχειώνουν για τα παιδιά που δεν κατόρθωσε να σώσει.

Στο μεταξύ, πολλοί είναι οι εκπρόσωποι του πολιτισμού που συγκλονισμένοι από το περιστατικό προσφέρουν χρηματικά ποσά για να ενισχύσουν τις οικογένειες των θυμάτων.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η δημοφιλής ηθοποιός, Τζουν Τζι Χιουν, η οποία όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης προσέφερε περίπου 100.000 δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό της Κορέας για την ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων του Sewol.

«Η Τζουν Τζι Χιουν μούδιαζε κάθε φορά που άκουγε τις εξελίξεις για την τύχη των μαθητών και για το πώς έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα του Sewol, αλλά και τις ιστορίες των οικογενειών που θρηνούν. Ελπίζει ότι οι αγαπημένοι των αγνοουμένων δε θα χάσουν την ελπίδα τους», αναφέρει ανακοίνωση της ηθοποιού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης