Κίεβο: Στρατιωτική προετοιμασία κατά των αυτονομιστών

Κίεβο: Στρατιωτική προετοιμασία κατά των αυτονομιστών

«Θα απαντήσουμε αν απειληθούν τα συμφέροντα των Ρώσων», προειδοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Κίεβο: Στρατιωτική προετοιμασία κατά των αυτονομιστών

Δεν έχει τέλος η κρίση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία που δείχνει να κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο, έπειτα από την εντολή του Κιέβου για στρατιωτική κινητοποίηση στα ανατολικά της χώρας, κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, μετά τη δολοφονία του πολιτικού Βολόντιμιρ Ρίμπακ και μέλους του κόμματος του Ουκρανού προέδρου.

Βέβαια, στις πολεμικές προετοιμασίες της μεταβατικής κυβέρνησης ετοιμάζεται να απαντήσει η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαφρόφ να τονίζει πως «αν δεχθούμε επίθεση τότε με βεβαιότητα θα απαντήσουμε».

Κλείσιμο

Μάλιστα, ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Russia Today TV διευκρίνισε πως αν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών «δεχθούν ευθεία επίθεση όπως συνέβη στη Νότιο Οσετία», τότε «δε βλέπω άλλον τρόπο από το να απαντήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όσο για το ρόλο των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση ο υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πιστεύει ότι «οι Αμερικανοί κινούν τα νήματα στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ έχουν σημαντική επιρροή και δρουν πολύ πιο ανοιχτά και χωρίς ίχνος μεταμέλειας «αν κάνει κάποιος σύγκριση με τους Ευρωπαίους που ενεργούν περισσότερο συγκαλυμμένα».

Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σχετικά με την απαγωγή, το βασανισμό και τη δολοφονία του Ρίμπακ δήλωσε: «Οι τρομοκράτες που κρατούν υπό ομηρία ολόκληρο το Ντόνετσκ, τώρα ξεπερνούν τα όρια».

Συμπλήρωσε, δε, πως τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται με την «πλήρη υποστήριξη και συνενοχή της ρωσικής ομοσπονδίας».

Όλα αυτά, την ώρα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζετε πολύ δύσκολα προβλήματα και κάποιοι μπορούν να πουν, και εξευτελιστικές απειλές. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε μία ενωμένη Ουκρανία, με το σωστό τρόπο. Θέλουμε να είμαστε φίλοι και εταίροι σας σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές της 25ης Μαίου «ίσως τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Ουκρανίας».

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης