Ουκρανία: Ανασχηματισμό και αμνήστευση διαδηλωτών υπόσχεται ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Ανασχηματισμό και αμνήστευση διαδηλωτών υπόσχεται ο Γιανουκόβιτς

Πολιτική πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα - Καλεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε ομάδα κατά της κρίσης -  Πολεμικό το σκηνικό στην καρδιά του Κιέβου - Διαδηλωτές πετούν μολότοφ στους αστυνομικούς

Ουκρανία: Ανασχηματισμό και αμνήστευση διαδηλωτών υπόσχεται ο Γιανουκόβιτς
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κίεβο, μια ημέρα μετά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με του ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το «εκρηκτικό» κλίμα, υποσχέθηκε με σημερινές του δηλώσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, να τροποποιηθούν οι νόμοι κατά των διαδηλώσεων και να παραχωρηθεί αμνηστία  στους διαδηλωτές που κρατούνται. Ειδικά για τις αλλαγές των νόμων που αφορούν στις διαδηλώσεις, σημείωσε ότι θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει η βία» τόνισε ο Γιανουκόβιτς σε συνάντησή του με θρησκευτικούς ηγέτες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι αλλαγές που θα προωθηθούν θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκληθεί.

Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσει τη θέση που εκφράζει υπέρ της αποκλιμάκωσης της πολιτικής έντασης, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα προσκληθούν σε μια ομάδα κατά της κρίσης, της οποίας θα ηγηθεί  ο ίδιος.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος συνάντησε νωρίτερα τον ευρωπαίο επίτροπο που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» που έχει στην διάθεσή του αν δεν βρεθεί λύση με την αντιπολίτευση.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας για ακόμα ένα βράδυ επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι διαδηλωτές παραμένουν στις θέσεις τους, καίνει πλαστικά, εκσφενδονίζουν βεγγαλικά και βόμβες μολότοφ ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν «απαντούν».  Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 προσαγωγές για συμμετοχή στις βίαιες ταραχές.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα το πολεμικό σκηνικό εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις εκτός από το Κίεβο. Οι διαδηλωτές εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, καταλαμβάνοντας από το πρωί το υπουργείο Γεωργίας και υψώνοντας νέα οδοφράγματα στην καρδιά του Κιέβου, ενώ συνεχίζουν την πολιορκία σε κυβερνητικά κτίρια αρκετών πόλεων της δυτικής Ουκρανίας. «Κάτω η συμμορία! Κάτω η συμμορία! από το Τερνοπίλ, μέχρι το Ζυτομίρ», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούγονται.





Παράλληλα, τον γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός διαδηλωτή που τον χτυπούν και τον εξευτελίζουν αστυνομικοί. Το βίντεο - σοκ που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο καταγράφει τον ολόγυμνο άνδρα να υποχρεώνεται να σταθεί ακίνητος στους -14 βαθμούς Κελσίου και να δέχεται χτυπήματα από έναν αστυνομικό, ενώ συνάδελφοί του τραβούν φωτογραφίες.



Το κέντρο του Κιέβου έχει καταληφθεί από το τέλος του Νοεμβρίου από τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής και είναι θέατρο συγκρούσεων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από την Κυριακή. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω", δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε τη νύκτα του διαδηλωτές να διευρύνουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στο Μαϊντάν "όσο δεν εισακουγόμαστε από την κυβέρνηση".

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι "η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης