Κίεβο: Νέες βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας

Κίεβο: Νέες βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας

Πρωτοφανή σε έκταση και βιαιότητα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών - Στους πέντε οι νεκροί διαδηλωτές

Κίεβο: Νέες βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας
Δύο μήνες βίαιων διαδηλώσεων και αναταραχής έχουν σημαδέψει το Κίεβο που μετρά ήδη πέντε νεκρούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες.

Φωτογραφίες και βίντεο από τις αιματηρές συγκρούσεις κάνουν τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας με την ωμότητα και την βιαιότητα τους, ανάμεσά τους και ένα που τραβήχθηκε χθες και στο οποίο απεικονίζονται διαδηλωτές να επιτίθενται σε αστυνομικούς με δεκάδες βόμβες μολότοφ και τούβλα.

Διαδηλωτές και αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου, με ένα οδόφραγμα από τις φλόγες καιόμενων ελαστικών
να τους χωρίζει, στον τόπο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Κλείσιμο
Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κράνη, έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, πίσω από το τείχος της φωτιάς και του καπνού, πετώντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.



Οι σφοδρές συγκρούσεις που κλιμακώνονται από την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, έχουν μετατρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων κατά της επιλογής της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαιωνίσει την παραμονή της Ουκρανίας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας σε αντάρτικο πόλης.

Ενώπιον δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας, η ηγεσία της ουκρανικής αντιπολίτευσης απείλησε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με επίθεση σήμερα, εάν δεν κάνει υποχωρήσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση -προειδοποιεί- ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οργή των διαδηλωτών.





Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες, υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Κίεβο κάνουν λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία» από ανεξέλεγκτους ελεύθερους σκοπευτές, αλλά η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ κάνει λόγο για «τρομοκράτες» που είχαν κυκλώσει το πλήθος των διαδηλωτών, ενώ χαρακτηρίζει τους πρωτεργάτες των βίαιων επεισοδίων «εγκληματίες» που «πρέπει να λογοδοτήσουν, όπως θα γινόταν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος».



Η κυβέρνηση στέλνει απειλητικά sms στους διαδηλωτές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες οι ακτιβιστές έλαβαν και πάλι χθες το απόγευμα μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους καλούσαν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.

«Αγαπητέ συνδρομητή, έχετε καταγραφεί σαν συμμετέχων σε μια μαζική αναταραχή».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν κοντά στις περιοχές όπου έγιναν οι διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το γεγονός πως οι αρχές στέλνουν μηνύματα απευθείας στα κινητά τους τηλεφώνα δείχνει ότι χρησιμοποιούν ένα  «οργουελικό» σχέδιο για να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση...











 


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης