Ουκρανία: Δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί σε διαδήλωση κατά του προέδρου

Ουκρανία: Δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί σε διαδήλωση κατά του προέδρου

Οι αστυνομικές αρχές επενέβησαν βίαια διακόπτοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κίεβο κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς – «Μας πέταξαν σαν να είμαστε σκουπίδια», δήλωσε διαδηλωτής - Εκλογές απαιτεί η αντιπολίτευση

Ουκρανία: Δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί σε διαδήλωση κατά του προέδρου

Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρνήθηκε να να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο.

Κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες και φωνάζοντας «Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», οι διαδηλωτές δημιούργησαν μια αλυσίδα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου προς τα δυτικά, ενώ εκατοντάδες ήταν όσοι φώναζαν συνθήματα κατά του Γιανουκόβιτς, ζητώντας την παραίτησή του.

Κλείσιμο

Λίγο πριν τα ξημερώματα, ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές επενέβησαν επιχειρώντας να διαλύσουν το πλήθος των περίπου 10.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Για την επιχείρηση, μάλιστα, έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ δεκάδες ήταν οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές της διαδήλωσε, Σεργκέι Μιλνιτσένκο.

Την ίδια ώρα, δεκάδες ήταν όσοι συνελήφθησαν, από τους 1.000 συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Ήταν τρομερό. Πραγματοποιούσαμε μία ειρηνική διαμαρτυρία και μας επιτέθηκαν. Μας πέταξαν σαν να είμαστε σκουπίδια», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Ένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, Αντρέι Σεβτσένκο, ισχυρίστηκε ότι η συγκέντρωση διεκόπη «με άγριο τρόπο», συμπληρώνοντας πως περίπου 33 είναι οι συλληφθέντες.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σύσσωμη η ουκρανική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου, κατηγορώντας τον για «προδοσία» και ζητά την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία, Τζέφρι Πίατ καταδίκασε τη «βία κατά των διαδηλωτών της ειρηνικής συγκέντρωσης».

Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβη, όμως, προφανώς καταδικάζω οποιαδήποτε άσκηση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ένας εκ των τριών επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε πως καλεί σε γενική απεργία ως αντίδραση στη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών.

 



















 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης