Ουκρανία: Για "εσχάτη προδοσία" κατηγορεί τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς η αντιπολίτευση

Ουκρανία: Για "εσχάτη προδοσία" κατηγορεί τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς η αντιπολίτευση

"Απαιτούμε την παραίτηση του Γιανουκόβιτς", τόνισαν μιλώντας σε ένα πλήθος 10.000 υποστηρικτών τους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Ουκρανία: Για "εσχάτη προδοσία" κατηγορεί τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς η αντιπολίτευση
Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης απαίτησαν την Παρασκευή την παραίτηση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον οποίο κατηγορούν για "προδοσία" επειδή αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Απαιτούμε την παραίτηση του Γιανουκόβιτς", τόνισαν μιλώντας σε ένα πλήθος 10.000 υποστηρικτών τους -σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών της κινητοποίησης- που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Η ουκρανική αστυνομία έκανε λόγο για 5.000 διαδηλωτές.

Κλείσιμο
Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία φώναζαν συνθήματα όπως "Ντροπή" και "Επανάσταση".

Σε μικρή απόσταση είχαν αναπτυχθεί εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, μετά τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα.

"Ζητάμε από το κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου και να διεξαχθούν εκλογές πριν από το 2015", είπε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

"Η υπονόμευση της υπογραφής της συμφωνίας συνιστά εσχάτη προδοσία! Θα κάνουμε τα πάντα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Θα πρέπει να ενωθούμε για να το πετύχουμε", είπε από την πλευρά του ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο γνωστός πρωταθλητής της πυγμαχίας που είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος Ούνταρ και έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. "Μας έκλεψαν την ελπίδα μας, την ελπίδα να ζήσουμε σε μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη χώρα, να νικήσουμε τη διαφθορά, να έχουμε δίκαια δικαστήρια", πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επέστρεψαν αργά σήμερα στο Κίεβο από το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου είχαν μεταβεί νωρίτερα για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στο περιθώριο της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σύνοδο αυτή ο Γιανουκόβιτς, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους και τις ρωσικές πιέσεις, επιβεβαίωσε τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνησή του από την περασμένη εβδομάδα, διακόπτοντας την προετοιμασία της υπογραφής της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ για να στραφεί προς τη Μόσχα.

"Ο Γιανουκόβιτς πούλησε τη χώρα για να αγοράσει τη θέση του κυβερνήτη της Ουκρανίας στην αυτοκρατορία της Ρωσίας", δήλωσε στο Βίλνιους ο Γιάτσενιουκ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος "Πατρίδα" της Τιμοσένκο. "Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο νικητής αυτού του παιχνιδιού είναι ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Πούτιν. Ο δυτικός κόσμος χάνει αυτή τη μάχη", σχολίασε.

Η αντιπολίτευση οργανώνει άλλη μια μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας το μεσημέρι της Κυριακής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης