Γερμανία: Στο τιμόνι του SPD για άλλα δύο χρόνια ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Γερμανία: Στο τιμόνι του SPD για άλλα δύο χρόνια ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Αισθητά αποδυναμωμένος, ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ανανέωσε την θητεία του στην προεδρία του κόμματος μέχρι το 2015


Αισθητά αποδυναμωμένος, ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανανέωσε την θητεία του για ακόμη δύο χρόνια, στο τιμόνι του κόμματος (SPD).

Με ποσοστό 83,6%, ο Γκάμπριελ επανεξελέγη χτες στη αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών, σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κομματικού συνεδρίου που διεξάγεται στη Λειψία και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Το ποσοστό του Γκάμπριελ είναι εμφανώς χαμηλότερο από το 94% που είχε λάβει κατά την ανάδειξή του στην ηγεσία του SPD το 2009 ή ακόμα και το 91% που συγκέντρωσε κατά την τελευταία επανεκλογή του το 2011. Πολλοί θεωρούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες χρεώνουν στον Γκάμπριελ την ευθύνη για το χαμηλό ποσοστό που απέσπασε το κόμμα ( 25,7%) στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το δεύτερο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στη μεταπολεμική ιστορία του SPD.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αποτέλεσμα, ο Γκάμπριελ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και μέλος του SPD από το 1977, θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος μέχρι το 2015 γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει την αρχηγία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για έξι ολόκληρα χρόνια.

Ο Γκάμπριελ σηκώνει τώρα τα... μανίκια προκειμένου να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και το αδερφό- βαυαρικό κόμμα , τους Χριστιανοκοινωνιστές  (CSU), ώστε στη συνέχεια η όποια συμφωνία να τεθεί προς έγκριση σε εσωκομματικό δημοψήφισμα από τα 473.000 μέλη του SPD.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων , δεν  έχει υπάρξει συμφωνία σε μία σειρά βασικών ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι το θέμα της υιοθεσίας ζευγαριών του ίδιου φύλου, στο οποίο διαφωνούν τα δύο στρατόπεδα: "Στην παρούσα φάση, δεν μπορώ να εισηγηθώ συμφωνία συγκυβέρνησης", δήλωσε στους δημοσιογράφους  η Μαουέλα Σβέσιχ του SPD σε ένα από τα διαλείμματα του συνεδρίου.

Οι διαβουλεύσεις Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών θα ξεκινήσουν εκ νέου την Δευτέρα , μετά το πέρας του κομματικού συνεδρίου του SPD. 

Ο άτυπος χρονικός ορίζοντας για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει τεθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

blue_mondays

Η ιδέα της Blue Monday άρχισε από μία διαφημιστική καμπάνια στη Μεγάλη Βρετανία και την καμπάνια της για ένα ταξιδιωτικό γραφείο, το Sky Travel - O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία 

merkel-arthro

«Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - H επιχείρηση Sophia και τα εμπόδια τηςΙταλίας - Πέτσας: Είμαστε επιφυλακτικοί, εμείς έχουμε κάνει όλη την προεργασία για ενδεχόμενη συμμετοχή σε επιτροπές παρακολούθησης

82
191030162239_tesla-model-3-china_2

Η άντληση 300 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα από το εργοστάσιο κινητοποίησε τις οικολογικές οργανώσεις.