Ερντογάν: Το Κόσοβο είναι Τουρκία!

Ερντογάν: Το Κόσοβο είναι Τουρκία!

Έντονες αντιδράσεις σε Σερβία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού - «Εμπρηστική» για τους επικριτές η φωτογραφία με τους πρωθυπουργούς Τουρκίας, Αλβανίας και Κοσόβου να κάθονται οκλαδόν, κατά τα μουσουλμανικά ειωθότα

Ερντογάν: Το Κόσοβο είναι Τουρκία!
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Αλβανία και το Κόσοβο οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο, απεικονίζοντας τους πρωθυπουργούς του Κοσόβου, της Τουρκίας και της Αλβανίας να κάθονται οκλαδόν, κατά το μουσουλμανικό τρόπο, σε ένα σπίτι στην Πρίζρεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κόσοβο.

Εξίσου... εμπρηστικές θεωρούνται δε, και οι δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού ηγέτη ότι "το Κόσοβο είναι Τουρκία".

Χαρακτηριστικά, ο διάσημος Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ, δήλωσε ότι τα πάντα σχετικά με αυτή τη σχέση μεταξύ Αλβανών και Τούρκων τα έχει εκφράσει στο βιβλίο του «Η τριβή».

Κλείσιμο
"Ό,τι έχω γράψει είναι πολύ επίκαιρο" είπε ο κ. Κανταρέ, επικαλούμενος το βιβλίο του, στο οποίο καταγγέλλει την οθωμανική εισβολή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αλβανικό έθνος.

Με τη σειρά του, ο αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας του Κοσόβου, Ντόντε Γκιέργκι, αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι "χθες βγήκε στην επιφάνεια νοσταλγία και οι φιλοδοξίες κάποιων νεο-οθωμανών και η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να είναι κύριος των Αλβανών. Η προσβλητική ομιλία του Ερντογάν στην Πρίζρεν ήταν δυσοίωνη και αντίθετη με την ιστορική αλήθεια".

"Ο Έντι Ράμα και Χασίμ Θάτσι είναι δύο μικρά αγόρια, που δεν γνωρίζουν καν την ιστορία της Αλβανίας" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Σπαρτάκ Νγκιέλα, πρώην στενός συνεργάτης του Έντι Ράμα.

"Ο Ερντογάν φαίνεται να προσπαθεί να πιέσει την Ευρώπη, με δύο μαριονέτες που βρίσκονται στα Βαλκάνια, τον Ράμα και τον Θάτσι" δήλωσε επίσης ο γνωστός Αλβανός πολιτικός και συγγραφέας Πρετς Ζογκάι.

Το Βελιγράδι απαιτεί δημόσια συγγνώμη από τον Ερντογάν

Το επίσημο Βελιγράδι, αν και με καθυστέρηση δύο ημερών, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το Κόσοβο αποτελεί Τουρκία.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος, απαιτώντας από την Τουρκία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

«Η δήλωση του Ερντογάν για το Κόσοβο αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο και ζητώ άμεσα δημόσια συγγνώμη από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nase Novine.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης εκτιμά ότι με τις δηλώσεις Ερντογάν αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

«Πολλοί κρύβονται πίσω από τα όμορφα λόγια, αλλά, όταν ενεργοποιούνται τα συναισθήματά τους, καταλαβαίνουμε τι βρίσκεται από πίσω και ποιες είναι οι προθέσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς. Υπενθύμισε δε στον κ. Ερντογάν ότι «το Κόσοβο έπαψε να είναι Τουρκία με τους βαλκανικούς πολέμους».

«Το μήνυμα του Ερντογάν είναι μη διπλωματικό. Τέτοια λόγια δεν συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα του Κοσόβου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων» σχολίασε από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης