Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Πρόταση λύσης για τα πυρηνικά υπέβαλε το Ιράν
Την πρώτη ημέρα συνομιλιών στη Γενεύη –Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Ευρώπη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων
Πρόταση υπέβαλε το Ιράν σχετικά με το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος στη Γενεύη, κατά την πρώτη ημέρα συνομιλιών με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ρωσία και τη Γερμανία, η οποία ερμηνεύθηκε ως «αισιόδοξη».
Για πρώτη φορά, μάλιστα, η ιρανική αντιπροσωπεία παρουσίασε την πρόταση στα αγγλικά και στο Power Point, που συντόνιζε ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Η επιλογή της αγγλικής γλώσσας στις συνομιλίες θεωρήθηκε ελπιδοφόρα και μήνυμα της αλλαγής της προεδρίας, υπό τον Χασάν Ρουχανί, ο οποίος επιθυμεί να υιοθετήσει μία πιο φιλοδυτική στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ.
Παρότι το περιεχόμενο της πρότασης, που φέρει τον τίτλο «Κλείνοντας μία περιττή κρίση και ανοίγοντας νέους ορίζοντες», δεν έγινε γνωστό, ο Ζαρίφ υποστήριξε ότι περιλαμβάνει τρία βήματα που μπορούν να άρουν το αδιέξοδο των πυρηνικών «εντός ενός έτους».
Μάλιστα, τόνισε ότι τα πρώτα βήματα μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και «μέσα σε ένα μήνα, δύο ή ακόμα και πιο νωρίς».
Θετικά εξέλαβε την πρόταση η Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, Μάικλ Μαν, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι υπάρχει ένα αίσθημα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» σε σχέση με τις διήμερες διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, το Ισραήλ προειδοποίησε τον κόσμο να μην «παραπλανηθεί από τα γλυκόλογα του Ρουχανί», ωστόσο ως απάντηση οι εκπρόσωποι των έξι δυνάμεων ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι αφελείς.
Επ΄αυτού δε, ο Μαν τόνισε πως διακρίνεται η διαφορά στην ατμόσφαιρα από το επιτελείο του Ζαίρφ, συγκριτικά με την προηγούμενη αντιπροσωπεία του Ιράν.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις και ότι θέλει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Η απόδειξη θα είναι αν σημειώσουν πραγματική πρόοδο», συμπλήρωσε ο Μαν.
Στο ίδιο επίπεδο και ο Ζαρίφ, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν δυσκολίες στις συνομιλίες επί προεδρίας Αχμαντίνετζαντ, ωστόσο τόνισε ότι το ζήτημα δε μπορεί να επιλυθεί μέσα σε μία συνάντηση, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης συσσωρεύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν είμαι απαισιόδοξος για τις συνομιλίες, αλλά πρέπει να δούμε καλή θέληση και πολιτική θέληση από την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε ο Ζαρίφ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr